Antena Căutare

BNR vrea garantii mai mari la credite

Lumea va intra intr-o noua etapa in care reglementarea in domeniul financiar va face pasi mari, a avertizat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Un nou concept, macroprudentialitatea, a intrat de curand in preocuparile si vocabularul economistilor din toata lumea. „Macroprudentialitatea este o tema noua, nu este inca prea bine definita, dar cred ca reprezinta viitorul, nu spun ca reprezinta reglementarea globalizarii sau globalizarea reglementarii, vom vedea", a declarat Isarescu.

Acesta a avertizat ca si Romania va intra intr-o noua etapa cu multe reglementari. Introducerea unui raport intre valoarea creditului si cea a garantiilor aduse (loan to value) ar fi „absolut normala", iar o astfel de decizie nu poate fi considerata o restrictie, in conditiile in care aceste masuri sunt adoptate peste tot in lume, a declarat Isarescu.

Societatea romaneasca a fost din nou tulburata de stiri bazate, probabil, pe scurgeri de informatii din directiile Bancii Nationale, ca Banca Nationala va pune din nou restrictii. Daca vom introduce loan to value, sa stiti ca nu este restrictie. Este absolut normal sa facem acest lucru, pentru ca se face peste tot in lume", a afirmat Isarescu. Oficialul bancii centrale a adaugat ca volumul creditului acordat trebuie sa fie intotdeauna mai mic decat volumul necesar de finantare.

Daca ii dau unuia suta la suta din imprumut, credeti ca mai exista vreo parghie serioasa prin care omul sa fie constrans sa utilizeze bine banii?", a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a insistat si pe faptul ca bancherii nu ar trebui sa priveasca noile masuri ca pe niste restrictii, afirmand ca ar putea fi considerate restrictii dure in raport cu ceea ce s-a intamplat in anii 2001 sau 2005, dar fata de ceea ce ar putea urma la orizontul anilor 2020 pot fi considerate chiar niste „relaxari".

Isarescu sustine ca reglementarea va face pasi mari in anii urmatori, dar precizeaza ca masurile de reglementare vor fi eficiente doar daca se vor lua in toate tarile, la nivel european, altfel bancile vor apela la externalizarea, spre exemplu, a creditelor in valuta. Pe de alta parte, politica bancii centrale de a nu modifica rata dobanzii de politica monetara va duce inflatia catre tinta in perioada urmatoare, a mai spus Isarescu.

Acesta a explicat ca nu este necesar „un pumn de medicamente pentru ca un doctor sa fie bun".

Consiliul de Administratie al BNR a decis miercuri sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 6,25%, pentru a noua sedinta consecutiv, si nivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta ale institutiilor de credit.

Sursa: Jurnalul National

Actiunile Apple scad. Ingrijorari printre investitori... Investitorii de pe Litoral vor sa-si mute afacerile la bulgari...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x