Antena Căutare

Care este miza taxei pe vant

Daca societatile care folosesc apa sa produca energie electrica platesc o redeventa pentru cantitatea consumata, daca cei care extrag petrol din subsolul tarii cotizeaza anual pentru asta, atunci de ce n-ar plati si companiile cu mori de vant pentru acelasi lucru?



Propunerea europeana vine in contextul in care energia eoliana este un domeniu exploziv in Romania, existand pana in acest moment proiecte depuse care insumeaza 11.000 MW, adica mai mult decat sistemul energetic existent la ora actuala in Romania. Potrivit Transelectrica, doar 1.000-1.500 MW pot fi integrati in Romania zilelor noastre din cauza limitarilor sistemului.

Invazia de proiecte eoliene a venit o data cu adoptarea in toamna lui 2008 a legii energiilor regenerabile. Mari companii, precum CEZ, Iberdrola, Enel sau chiar Electrica, dezvolta ferme eoliene la noi in tara. CEZ vrea sa construiasca 600 de MW de ferme de vant in Dobrogea si a inaugurat deja prima faza a investitiei. Spaniolii de la Iberdola au si ei proiecte care insumeaza 1.600 MW.

Miza o reprezinta certificatele verzi pe care companiile le vad ca o mare sursa de bani, deoarece le pot tranzactiona pe burse. In acest moment se acorda un certificat verde pentru fiecare MWh livrat. Iar aceste certificate pot fi vandute pe OPCOM contra unor sume stabilite prin lege si situate aproximativ intre 28 si 55 de euro pe fiecare astfel de document.

Citeste tot articolul pe Jurnalul!

Mugur Isarescu: “Populismul domina discursul public si este drumul spre iad”... Suspiciuni de frauda cu bani de la BEI...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x