Antena Căutare

Casele pot fi vandute fara certificat energetic

Introducerea certificatului energetic incepand cu ianuarie 2011 a iscat un conflict intre Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC) si Uniunea Notarilor Publici din Romania (UNPR). Auditorii acuza notarii ca incalca legislatia nationala si pe cea europeana atunci cand permit vanzarea sau inchirierea de imobile fara certificatul energetic, desi in Legea 372/2005 nu exista nicaieri cuvantul obligativitate.

Exprimarea este urmatoarea „certificatul este eliberat proprietarului, iar proprietarul il pune, dupa caz, la dispozitia potentialului cumparator sau chirias".

Nici norma metodologica privind performanta energetica a cladirilor nu vine cu precizari suplimentare. „Pentru categoriile de cladiri care se vand sau se inchiriaza, certificatul se elaboreaza prin grija proprietarului si se prezinta la inchirierea contractului de vanzare-cumparare, respectiv a contractului de inchiriere." Se prezinta, aceasta este formularea.

Legea nu prevede nici o sanctiune, ceea ce arata ca prezentarea certificatului este prevazuta de legiuitor mai mult ca un act de informare a cumparatorului, respectiv chiriasului, decat ca o obligatie.

Reprezentantii Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC) sunt deranjati de aceste interpretari date de notari, care au acceptat sa incheie contracte de vanzare sau de inchiriere fara certificatul energetic daca partile implicate se inteleg in acest fel.

„Ne exprimam profunda ingrijorare fata de pozitia UNPR care a decis prin Hotararea nr. 335/17.12.2010 sa ignore legislatia nationala si, o data cu ea, Directiva Europeana 2002/91/EU pe care o transpune", sustine Emilia Cerna Mladin, presedinte AAEC, intr-un comunicat de presa.

Uniunea Notarilor Publici din Romania a emis Hotararea nr. 335, care in articolul 2, alineatul 2 stipuleaza ca tranzactia poate fi incheiata in cazul in care „cumparatorul sau chiriasul, dupa caz, consimt sa dobandeasca proprietatea sau folosinta imobilului respectiv, pe riscul lor, asumandusi orice raspundere".

Acesta hotarare i-a nemultumit profund insa pe auditori, care spun ca nu este normal ca tocmai notarii, cei care solicita onorarii importante pentru asigurarea legalitatii unei tranzactii, sa ofere solutii pentru incalcarea legilor.

„Nu inseamna ca daca exista o intelegere intre parti orice lege poate fi incalcata", sustin auditorii.

Pe de alta parte, agentii imobiliari spun ca introducerea certificatului energetic este inoportuna pe o piata blocata, in care numarul vanzarilor de locuinte este foarte mic.

Preturile solicitate pentru un certificat energetic se invart in jurul a 200 de euro pentru un apartament cu 2-3 camere, ceea ce este foarte mult, in conditiile actuale. Cumparatorul este fericit sa consimta sa renunte la certificatul energetic pentru ca altfel vanzatorul il obliga sa-l plateasca, sustin agentii imobiliari.

In prezent, exista 1.076 de auditori energetici, care sperau ca incepand cu 1 ianuarie 2011, o data cu introducerea obligativitatii certificatului energetic, afacerile lor vor inflori.

Sursa: Jurnalul National

INS: Rata somajului a urcat la 6,9% in cel de-al treilea trimestru al lui 2010... Surse: FMI va pune la dispozitia Romaniei 3,6 miliarde de euro prin noul acord...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x