Antena Căutare

Castigul salarial mediu net s-a majorat. Care sunt domeniile cu cele mai semnificative cresteri

Castigul salarial mediu nominal net a fost in luna septembrie de 1.464 lei, in crestere cu 0,6% (9 lei) fata de august si cu 9,3% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut. Cele mai mari valori s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante.



Castigul salarial mediu nominal brut a fost in septembrie de 2.017 lei, in crestere cu 12 lei fata de august.

Cea mai semnificativa crestere a castigului salarial mediu net, de 27,2%, s-a inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, urmata de extractia minereurilor metalifere, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, cu majorari intre 10% si 20%.

Cresteri intre 6% si 7,5% au mai fost inregistrate in activitatile auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), alte activitati industriale n.c.a., silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), fabricarea produselor textile si intre 3,5% si 5,5% activitatile de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice.

Scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici, de dificultatile financiare din sectorul economic.

Reduceri mai mari, intre 7% si 11,5%, s-au inregistrat in alte activitati extractive si in extractia carbunelui superior si inferior, captarea, tratarea si distributia apei si fabricarea altor mijloace de transport. Cu 3%-7% s-au diminuat si castigurile din activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrri audio si activitati de editare muzical, industria metalurgica, transporturi pe apa, depozitare si activitati auxiliare pentru transport.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net in invatamant (3,7%), in timp ce in administratia publica castigul salarial mediu net a fost in usoara scadere comparativ cu luna august (-0,2%), in principal ca urmare a decontarilor in avans a concediilor de odihna acordate in lunile precedente.

Comparativ cu iulie 2010, castigul salarial mediu net din septembrie 2011 a crescut cu 16,4% in sanatate si asistenta sociala, cu 11,3% in invatamant, respectiv cu 10,2% in administratia publica.

Fata de octombrie 2010 (luna de referinta pentru aplicarea majorarii cu 15% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 285/2010) castigul salarial mediu net a urcat cu 16,6% in administratia publica, cu 14,4% in sanatate si asistenta sociala, respectiv cu 8,4% in invatamant.

Citeste si Financiarul

Foto: Intact Images

UPDATE! G20: Grecia abandoneaza referendumul. Italia intra sub lupa FMI si UE!... G20: Puterile emergente doresc schimbarea sistemului economic global...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x