Antena Căutare

Ce soluții au la îndemână românii în fața unei inflații galopante?

Ne confruntăm astăzi cu o inflație ce crește într-o lună cât inflația altor țări într-un an. Măsurile populiste, creșterea prețurilor din Uniunea Europeană, cât și cea a cotațiilor țițeiului, îi lasă pe români cu bani din ce în ce mai puțini în portofele. 

Ne confruntăm astăzi cu o inflație ce crește într-o lună cât inflația altor țări într-un an. Măsurile populiste, creșterea prețurilor din Uniunea Europeană, cât și cea a cotațiilor țițeiului, îi lasă pe români cu bani din ce în ce mai puțini în portofele.

La începutul acestui an, BNR lansa previziunile pentru 2019 privind rata inflației, previziuni ce s-au dovedit a fi ușor naive, pentru că realitatea ultimelor luni a depășit cu mult calculele specialiștilor Băncii Centrale.

În acest moment, statul român împrumută în fiecare lună, de pe piața internă sau internațională, echivalentul în lei a 1,2 miliarde de euro, pentru a putea acoperi necesarul de finanțare.

Cum se adaptează românii acestori vremuri?

Toate aceste realități sumbre au impact asupra stilului nostru de viață, lucru ce ne obligă să intensificăm eforturile de a face față cheltuielilor, prin:

  • Eficientizarea bugetului destinat întreținerii gospodăriei;
  • Reorientarea ideii de “shopping”, de la dorințe spontane către nevoi reale.

În cazul în care nu recurgem din timp la aceste măsuri, putem risca propria îndatorire, fapt ce poate avea un efect de avalanșă, greu de controlat ulterior.

Cu toate acestea, exista și o serie de cheltuieli asupra cărora nu putem interveni și pe care suntem nevoiți să le acoperim cu bani din buzunarul propriu:

  • Taxele de școlarizare;
  • Ratele lunare la bănci;
  • Facturile curente etc

Când statul se îndatorează, populația trebuie să economisească!

Ce soluții au la îndemână românii în fața unei inflații galopante?

În astfel de condiții, românii se văd obligați să pună deoparte bani lună de lună, construind astfel un cont propriu de economisire, pe termen mediu și lung. În caz contrar, finanțele proprii pot ajunge pe cote de avarii.

O modalitate simplă de economisire, care se adresează celor care pot pune lunar deoparte cel puțin 100 de lei, se îndreaptă către fondurile deschise de investiții, numite și fonduri mutuale.

Ce sunt fondurile mutuale?

Fondurile deschise de investiții (sau mutuale) sunt entități (cu sau fără personalitate juridică) ce atrag și pun la comun banii mai multor persoane (investitori) și pe care îi folosesc ulterior pentru realizarea diferitelor investiții, cu scopul de a multiplica sumele investite de aceștia, generând astfel câștiguri pentru investitorii respectivi.

Cel mai important pas (și primul, de altfel) pe care un investitor trebuie să îl facă este stabilirea unor limite clare, în privința riscurilor pe care este dispus să și le asume. În funcție de riscul asumat, investitorul poate opta pentru unul sau mai multe fonduri în care va investi, însă nu înainte de a citi cu multă atenție documentele aferente acestora.

De asemenea, un investitor fără experiență trebuie să fie conștient de faptul că performanțele anterioare ale fondurilor nu garantează realizările viitoare.

Ce beneficii oferă fondurile mutuale?

Ce soluții au la îndemână românii în fața unei inflații galopante?

  • Investiția într-un fond mutual este un tip de investiție simplu de gestionat. Marele avantaj este reprezentat de echipa profesionistă care se ocupă de gestionarea unui astfel de fond, pe baza unor analize amănunțite. Astfel, economisești mult timp petrecut analizând și luând decizii individual.
  • Un fond mutual are un portofoliu diversificat, garantat de prin plasarea investițiilor în diverse titluri. Aceste lucru scade destul de mult riscurile de a pierde bani, pe perioade scurte de timp.
  • Beneficiezi de lichiditate, putând retrage bani oricând, fără restricțiile pe care le ai în cazul depozitelor bancare. Fondurile mutuale sunt obligate să răscumpere titlurile emise, atunci când investitorul dorește acest lucru. Acesta trebuie să cunoască ce comisioane trebuie suporte, la momentul retragerii.
  • Investitorii se bucură o transparență continuă, deoarece fondurile mutuale trebuie să ofere constant informații despre obiectivele și riscurile setate, trebuie să afișeze zilnic valoare unității de fond, valoare certificată și de banca depozitară a fondului.
  • Investitorii pot investi cât și când doresc. Singura cerință este ca la prima adeziune să cumpere cel puțin o unitate de fond, după care nu mai există nicio reglementare care să impună o sumă minimă.

“Toate societățile de administrare a investițiilor (SAI-uri) vă pun la dispoziție specialiști care vă pot oferi – gratuit – toate informațiile suplimentare pe care le considerați necesare, fără a avea ulterior obligativitatea de a investi. Decizia finală este una individuală, asumată, și ea nu poate fi influențată de opinia noastră. De asemenea, nu trebuie să porniți la drum cu pași mari, cum ar fi investițiile masive pe piețele bursiere, ci încercați să vă conturați în timp o experiență care să vă ajute să vă evaluați corect strategia de investiție”, spune Horia Gustă, Director general Certinvest.

Datoria externă totală a României a crescut cu 4,25 miliarde euro în primele 6 luni, la 103,67 miliarde euro. Datoria pu... Grupul City Grill a raportat în primul semestru afaceri de 90 de milioane de lei, în creştere cu 11%...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x