Antena Căutare

Cinci greseli de evitat atunci cand investesti pe Bursa

Goana dupa castiguri de pe o zi pe alta, intrarea la cumparare chiar inainte de data dividendului, aglomerarea portofoliului cu prea multe actiuni, pariul pe o companie care urmeaza sa fie inclusa intr-un indice sau iesirea de pe un titlu uitand de ce l-ai cumparat initial sunt cele mai comune erori in randul investitorilor pe piata de capital, potrivit publicatiei economice „MarketWatch”.




1. Nu tranzactiona o actiune doar pentru ca intra sau iese dintr-un indice
Indicele Russell 3000 acopera 98% din piata de actiuni americana, iar pe 25 iunie 261 de companii au fost incluse in calculul sau, 205 fiind pe de alta parte excluse. Aceste simple ajustari nu ar trebui interpretate drept semnale de cumparare sau de vanzare de catre investitori.

Nu exista date empirice care sa indice ca detinatorii de actiuni ce vor fi eliminate din indice sunt in pericol sa sufere pierderi, asa cum datele istorice nu arata nici ca titlurile incluse in indice au returnat randamente mai mari. O astfel de strategie de investitii, bazata pe date privind ajustarile indicilor, se poate dovedi chiar pierzatoare. Investitorii ar trebuie sa ramana fideli analizei fundamentale, recomanda jurnalistul.

Pe Bursa romaneasca componenta indicilor este mult mai stabila, din cauza numarului modest de emitenti. Totusi, o data la trei luni in BET sau BET-XT pot aparea una-doua modificari.

2. Nu cumpara inainte de data ex-dividend
O alta tentatie, in goana dupa profituri usoare, sunt plasamentele realizate cu putin timp inainte de data ex-dividend, cu marcarea eventualului castig dupa trecerea acesteia.
Ideea ca simpla achizitie de actiuni inainte de distribuirea dividendelor poate genera castiguri suplimentare este ridicola. Titlurile vor inregistra imediat dupa trecerea datei de inregistrare o corectie, care cel mai adesea este proportionala cu dividendul", spune un analist de investitii pentru MarketWatch.

3. Nu vana profituri de pe o zi pe alta
Jurnalistul este de parere ca Wall Street-ul a ajuns ca un bulevard foarte zgomotos in ultimii ani, unde investitorii obisnuiti sunt bruiati de vacarmul cotidian si isi pierd concentrarea...

VEZI restul greselilor in FINANCIARUL

Dupa doi ani, INS lanseaza indicele imobiliar oficial. Preturile au scazut cu doar 4%... Capitalul autohton, in deriva: zilnic, o companie din cinci se inchide...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x