Antena Căutare

Ciobanii din Harghita au importat oi din Marea Britanie

Ciobanii din Harghita invata engleza. Nu vor sa emigreze. Vor sa se inteleaga mai bine cu mioritele de import, cu care au umplut pasunile. Sunt mai scumpe, ce-i drept, dar fermierii spun ca merita investitia. Carnea e buna si multa. La fel si profitul.

Miorita romaneasca e pe cale de disparitie. Balada sau nu, pur si simplu nu mai aduce profit ciobanilor. Mai bune sunt oile din import.

O spune un fermier cu state vechi. Domnul Tibor creste oi de ani de zile. A vizitat si alte hotare, in schimb de experienta. Acum doi ani, a trecut Canalul Manecii si a dat peste o mina de aur - oile britanice. Au un mare avantaj.

Procentajul mare de carne. La 3 luni au in jur de 25 - 30 kg de carne. Oile ating greutatea intre 80 si 110 kilograme. Berbecii ajung si pana la 160 de kg. Asta in timp ce rasele autohtone depasesc cu greu 40 de kilograme. Asa ca fermierul harghitean isi permite si o predictie.

Se ocupa personal de asta. Vinde cui isi permite. Iar primii clienti au inceput sa apara.

Dupa o negociere scurta, se stabileste si pretul. Un pret piperat, dar mai mic decat a platit domnul Tibor pentru primele exemplare. Si-a vandut turma de peste 500 de oi romanesti si a cumparat cu banii doar 50 de oi de import. La 500 de euro bucata. A inceput sa le inmulteasca, aici. Si este multumit de rezultate.

La fel cum s-au acomodat si celelalte rase importate, special pentru productia de carne. Cele mai multe au fost aduse din Marea Britanie. Insa ciobanii romani au luat oi si de la francezi. O rasa foarte apreciata la noi vine tocmai din Olanda. Iar concluzia se contureaza de la sine.

Topoloveni: Investitie de 14 milioane de euro intr-o fabrica ce produce preparate traditionale romanesti ... Program nou pentru case: contractul de economisire-creditare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x