Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30Chefi la cutite Sezonul 9

Comercianții au primit undă verde pentru a limita cantitățile de produse cumpărate de o singură persoană

Consiliul Concurenței a atras atenția comercianților asupra practicilor de speculă, dar le-a confirmat totodată posibilitatea de a limita numărul de produse esențiale cumpărate de o singură persoană pe un bon.

Comercianții au primit undă verde pentru a limita cantitățile de produse cumpărate

Consiliul Concurenţei le recomandă companiilor implementarea unor măsuri pentru gestionarea cât mai eficientă a crizei generate de pandemia de coronavirus, astfel încât să se asigure echilibrul pieţei şi atrage totodată atenţia că nu trebuie folosită această situaţie de criză pentru a creşte preţurile fără o justificare obiectivă.

”Astfel, pentru a reduce riscul de speculă şi pentru a permite mai multor consumatori să se aprovizioneze, comercianţii pot limita cantităţile de produse esenţiale achiziţionate de o singură persoană/pe un singur bon şi îşi pot modifica programul de funcţionare”, a informat autoritatea de concurenţă.

Citește și: Coronavirus România. ANAF declară război prețurilor umflate de speculanți

De asemenea, în vederea creşterii eficienţei aprovizionării cu produse de bază şi asigurării unei distribuţii echilibrate a acestora, companiile îşi pot coordona atât transporturile de marfă şi livrările la domiciliu pentru consumatorii cu grad mare de risc.

În acelaşi timp, producătorii pot stabili preţuri maxime pentru produsele lor, ceea ce ar putea limita creşterea nejustificată a preţurilor la nivelul distribuţiei.

Citește și: Decret Iohannis - măsuri în domeniul economic. Prețurile se pot plafona, dar nu la alimentele de „fițe”

Platformele de comercializare online pot monitoriza variaţiile preţurilor produselor esenţiale şi pot adopta o politică de limitare a creşterilor nejustificate ale acestora sau pot suspenda vânzarea anumitor produse dacă există suspiciuni de abuz.

”Reamintim că aceste recomandări se înscriu în Politica comună, adoptată de Comisia Europeană şi autorităţile naţionale de concurenţă, privind aplicarea regulilor de concurenţă în timpul crizei provocate de Coronavirus. Cu toate acestea, autoritatea de concurenţă atrage atenţia că nu trebuie folosită această situaţie de criză pentru a creşte preţurile fără o justificare obiectivă, pentru a face schimb de informaţii sensibile (preţurile practicate, politica comercială etc), pentru a exclude concurenţi de pe piaţă sau pentru a abuza de poziţia dominantă”, spun reprezentanţii Consiliului Concurenţei.

În cazul în care companiile au îndoieli cu privire la compatibilitatea unor iniţiative cu legislaţia în domeniul concurenţei, acestea pot contacta autoritatea de concurenţă la adresa.

Recomandari