Live acumObservator 06 Weekend
Prime Time 20:00iUmor

Decret Iohannis - măsuri în domeniul economic. Prețurile se pot plafona, dar nu la alimentele de „fițe”

Coronavirus în România. Domeniul economic va fi sprijinit pe timpul stării de urgență. Klaus Iohannis a făcut primele declarații oficiale, după instituirea stării de urgență în România și a anunțat măsurile ce vor intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Decret Iohannis - măsuri în domeniul economic. Prețurile se pot plafona, dar nu la alimentele de „fițe”

Pixabay

Decret. Klaus Iohannis a făcut publice măsurile de primă urgență cu aplicabilitate directă și imediată, prevăzute în decret.

Capitolul 2 din Anexa 1 a decretului prevede măsurile din domeniul de ordine publică.

8 - Guvernul poate adopta măsuri de susținere a operatorilor economici din domeniile afectate de COVID-19.

9 - Pentru combaterea răspândirii infecțiilor cu COVID-19, autoritățile publice centrale pot rechiziționa unități de producție materiale și echipamente necesare combaterii acestei epidemii.

10 - Autoritățile publice centrale precum și entitățile juridice în care statul este acționar majoritar, pot achiziționa în mod direct materiale și echipamente necesare combaterii acestei epidemii.

11 - Beneficiarii fondurilor europene afectați de adoptarea măsurilor de urgență prevăzute în prezentul decret pot decide, împreună cu autoritățile de management/organismele intermediare, să suspende contractele de finanțare încheiate conform legii.

12 - Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri eliberează, la cerere, operatorilor economici a căror activitate este afectată în contextul COVID-19, certificate de situație de urgență în baza documentelor justificative.

13 - Se vor dispune măsuri pentru asigurarea continuității în aprovizionare, respectiv extracție, producție, procesare, transport, distribuție, furnizare, mentenanță întreținere și reparații a resurselor și materiilor prime și/sau semiprocesate necesare funcționării corespunzătoare a sistemului energetic național, precum și asigurarea continuității funcționării acestuia și a tuturor serviciilor de utilitate publică.

14 - Se menține valabilitatea documentelor eliberate de autoritățile publice care expiră pe perioada stării de urgență.

15 - Pe perioada stării de urgență se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate și la serviciile de utilitate publică (energie electrică și termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate, carburanți etc.), în limita prețului mediu din ultimele 3 luni înaintea declarării stării de urgență.

Măsuri de ordine publică

Măsuri în domeniul economic

Măsuri pentru sănătate

Măsuri din domeniul muncii și protecției sociale

Măsuri pentru domeniul justiției

Citește și: Coronavirus în România. Klaus Iohannis, mesaj pentru români: Ce măsuri se impun în starea de urgență

Recomandari