Antena Căutare

Creditul de consum, produsul non-grata in banci

Bancile manifesta in continuare prudenta in acordarea creditelor de consum, adoptand masuri de crestere a costului, in special pe partea de comisioane, si de diminuare a gradului maxim de indatorare. Astfel, ponderea comisioanelor in costul acestor imprumuturi a ajuns la nivelul maxim din ultimele 12 luni, de 30%. Pe de alta parte, solicitarile pentru creditele de consum au continuat sa creasca, mai ales pentru cele de valori mici.


Contributia dobanzilor in costuri scade

Riscurile asociate colateralului, in special garantiile imobiliare, situatiei financiare si bonitatii clientilor sunt factorii principali care au contribuit la modificarea standardelor de acordare a creditelor de consum, se arata intr-un document al Bancii Nationale privind creditarea populatiei.

Masurile initiate de institutiile de credit au vizat in principal cresterea costului imprumuturilor, in special pe partea de comisioane. De altfel, analizand datele publicate de banca centrala privind nivelul dobanzii nominale si cel al dobanzii anuale efective se remarca o crestere continua, pe parcursul trimestrului I, a nivelului comisioanelor, in conditiile in care dobanda nominala s-a redus continuu.

Daca in martie 2009 comisioanele reprezentau, in medie, mai putin de 20% din costul unui credit de consum, in martie 2010 ajunsesera la nivelul maxim din ultimele 12 luni, de 30%.

Gradul maxim de indatorare scade

In paralel cu cresterea comisioanelor, institutiile de credit au restrictionat acordarea creditelor de consum si prin impunerea unui venit minim acceptat de banca pentru acordarea unui imprumut, precum si prin diminuarea gradului maxim de indatorare.

Tot articolul, in Financiarul

Programul "Casa Verde" porneste de la 1 iulie... G20: Redresarea economica globala este inca fragila...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x