Antena Căutare

Cu ochii pe vecini - Romanii care dau informatii Fiscului despre persoanele evazioniste, recompensati financiar

Practicile securistice revin se pare in actualitate, pe fondul crizei economice si a numarului foarte mare de persoane fizice si juridice care nu-si declara veniturile sau activitatile, pentru a nu plati bani la stat. Astfel, daca inainte de Revolutie oamenii erau invitati sa dea cu subsemnatul la Securitate despre vecinii care umblau cu valuta sau care se intalneau cu straini, de exemplu, acum, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Liviu Voinea, a afirmat ca va studia legislatia "denuntatorului" din Suedia si ca romanii care vor transmite Fiscului informatii privind fapte de evaziune ale unor persoane sau companii ar putea primi stimulente fiscale sau facilitati, asa cum se intampla si in alte state.

"In Suedia vom analiza sistemul denuntatorului, care functioneaza de ani buni acolo si ar putea fi implementat si la noi (...) Acolo oamenii primesc la posta scrisori in care sunt informati ca au platit un impozit X, dar li se tramite si daca unii dintre vecini au declarat valori de impozitare mult mai mici. Fiscul se bazeaza pe faptul ca oamenii stiu cel mai bine situatia vecinilor si pentru cei care transmit informatii corecte despre acestia se aplica scutiri sau li se da o recompensa si mai platesc doar diferenta", a explicat Liviu Voinea.

Secretarul de stat va pleca peste doua saptamani in Suedia pentru a prelua normele de aplicare a platii TVA la incasare din aceasta tara si pentru o analiza a modelului suedez de impozitare a proprietatii. "Cred ca reforma proprietatii este foarte importanta. Noi colectam 0,7% din PIB, pe cand Polonia colecteaza 1,1% din PIB, iar media europeana este undeva la 3%. Sunt prea multe exceptari in Romania", a spus Voinea.

Obtinerea de informatii de la "binevoitori" se numara si printre practicile Fiscul din Statele Unite (Internal Revenue Service), care are un program pentru denuntatori prin care acestia pot castiga o recompensa de pana la 30% din veniturile recuperate de stat datorita informatiilor astfel obtinute. Astfel, de exemplu, un fost bancher al sucursalei americane a bancii elvetiene UBS a primit o recompensa de 104 milioane de dolari pentru ca a divulgat "ingineriile" prin care grupul financiar ajuta clienti bogati din SUA sa-si mascheze veniturile pentru a plati taxe cat mai mici.

Foto: electronics.howstuffworks.com

Leul a pierdut teren in fata euro. Cursul a urcat pana la 4,5073 lei/euro... ANALIZA: Piata auto, intre agonie si extaz - Explozie second-hand, implozie in rest...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x