Antena Căutare

Dacia scoate exporturile din criza

Evolutia exporturilor in perioada noiem­brie 2009-iunie 2010 s-a caracterizat printr-o crestere continua, ceea ce l-a facut pe Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), sa anunte ieri, in cadrul unei confe­rinte la Ministerul Economiei, ca exporturile din Romania au iesit din recesiune. Dupa opt luni de crestere constanta s-a reusit recu­perarea aproape integrala, de 3,6 miliarde de euro din volumul de export aferent perioadei similare din timpul crizei.

Mai mult, in lunile martie si aprilie 2010 exportul a depasit realizarile din lunile si­milare de dinaintea crizei", a declarat Iones­cu.

Cauzele care au dus la revenirea expor­turilor in trend ascendent sunt, potrivit sefului ANEIR, politica BNR de stabilizare a cursului valutar la palierul 4,1-4,3 lei/euro, sprijinul primit de exportatori de la bugetul de stat si ajus­tarea ofertelor EximBank la nevoile expor­tatorilor.In primele sase luni ale anului, valoarea exporturilor a fost de 10,82 miliarde de euro, com­parativ cu 8,76 miliarde de euro in aceeasi perioada a anului trecut.

Topul exportatorilor, dominat de industria auto, telecom si rafinare

Producatorul de auto Automobile Dacia, controlat de grupul francez Renault, si pro­du­catorul de telefoane mobile Nokia Roma­nia, filiala companiei finlandeze Nokia, ocu­pa primele doua pozitii in topul expor­tatorilor autohtoni in primele patru luni ale anului, potrivit unei statistici a Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania.

Cele doua companii au de­vansat societati din sectoare care au dominat ani de-a randul topul exportatorilor, in spe­cial pe cele din industria petrolului sau din siderurgie.

Succesul Dacia si Nokia se dato­reaza vanzarilor modelului Logan pe piete occidentale, precum Germania, Italia sau Franta, unde s-au aplicat programe simi­lare „Rabla" de la noi, si, respectiv, cons­tructiei fabricii Nokia de la Jucu, de langa Cluj-Napoca, in urma relocarii unei unitati din Bochum, Germania.

Euro scade in raport cu leul... Grila unica de salarizare, finalizata in august...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x