Antena Căutare

Datoria externa a Romaniei s-a adancit cu 2,5 mld. €, in primul trimestru

Romania se afunda in datorii. Dupa imprumuturile contractate de la Fondul Monetar si alte institutii internationale, datoria externa a crescut cu 2,5 miliarde de euro in primele trei luni ale anului si a ajuns la 94 de miliarde de euro. Numai dobanzile ne costa cel putin 300 de milioane de euro anul acesta.

Ultimele transe de la institutiile financiare internationale sunt motivul pentru care datoria externa a continuat sa creasca si in 2011.

"Anul trecut, partea de trageri era mai mica decat partea de plati, plateam mai mult decat trageam de la Uniunea Europeana, anul acesta trendul este pozitiv, platim mai putin si tragem mai mult", explica Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

20% din datoria externa trebuie platite intr-un an. Restul de 74 miliarde de euro nu au scadenta atat de curand.

Insa chiar daca incepem sa returnam banii imprumutati de la Fondul Monetar abia de la anul, tot avem facturi de platit. Dobanzile ne costa 300 de milioane de euro doar anul acesta. In iulie, Romania are de achitat, in total, datorii de peste 2,5 miliarde de euro.

Pentru a face rost de bani pentru plata datoriilor, Ministerul de Finante se imprumuta de la banci. A luat peste 7 miliarde de euro de la inceputul anului.

Sursa: Antena3

Gafa Guvern-FMI: Companie privata inclusa pe lista societatilor cu pierderi... Gaze mai ieftine? Rusia a vrut Distrigazul, dar l-au luat francezii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x