Antena Căutare

Datoria publica a Spaniei, la un maxim istoric: 68,5% din PIB

Criza economica prelungita a facut ca datoria publica a Spaniei sa ajunga anul trecut la 68,5% din PIB, de la 61,2% in 2010, respectiv la 734,9 miliarde de euro, cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani.

Guvernul de la Madrid anticipa ca datoria publica va atinge 67,3% din PIB, dar acest procent a fost depasit cu 1,2 puncte, ceea ce a amplificat temerile privind capacitatea autoritatilor de a pune ordine in finantele tarii.

Cresterea datoriei publice a Spaniei a fost determinata de guvernele celor 17 regiuni semi-autonome, ale caror imprumuturi au crescut cu 17% fata de 2010.

Comisia Europeana anticipeaza ca datoria publica a Spaniei va ajunge la 78% din PIB anul viitor, nivel aproape dublu fata de inceputul crizei datoriilor din zona euro, eforturile de reducere a deficitului bugetar fiind afectate de reintrarea in recesiune.

In acelasi timp, FMI anticipeaza ca economia spaniola se va contracta cu 1,7% in acest an.

"Spania pare sa fie principalul risc pentru Europa, in viitorul apropiat. Problemele Europei sunt enorme si includ spirala datorii-recesiune din Portugalia si Spania", a declarat Stephane Deo, economist sef pentru Europa la UBS, informeaza Mediafax.

Barroso: Rata de absorbtie a fondurilor europene este dureros de mica in Romania... Ministrul Agriculturii: "Carnea de miel nu se va scumpi"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x