Antena Căutare

Datorie-record de plata in noiembrie: 6,1 mld. lei

Imprumuturile ministerului condus de Vladescu pentru finantarea de­fi­citului bugetar au facut ca datoria Romaniei sa creasca la sfarsitul primului semes­tru cu peste 11% din PIB fata de aceeasi perioada a anului trecut. In luna iunie sumele imprumutate au scazut usor, deoarece Ministerul Finan­telor nu s-a inteles cu bancile din cauza dobanzilor mari cerute de acestea.

Datoria publica a Romaniei a crescut intr-un an cu peste 11% din PIB, arata da­tele Ministerului Finantelor Publice (MFP). Fata de jumatatea anului trecut, su­mele atrase pentru finantarea defici­tului bu­getar au crescut de la 23,27% din PIB (123,61 miliarde de lei), la 34,66% din PIB (176,898 miliarde de lei).

In primul semestru din acest an tara noastra s-a indatorat cu 28,557 miliarde de lei, din care 20,77 miliarde de lei prin emisiuni de titluri pe piata interna, la jumatate fata de ritmul imprumuturilor de anul trecut. In primul semestru din 2009, Finantele au atras fonduri in valoare de 41,196 miliarde de lei, aproape in totalitate prin emisiuni de titluri de stat pe termen scurt.

Astfel, emisiunile de titluri de stat cu scadenta la sase luni au detinut o pondere de 38,75%, cele la trei luni de 29,5%, iar cele la o luna de 19,9%. In acest an, situatia s-a schimbat, iar pe primul loc se situeaza certificatele cu maturitate la un an.

Structura datoriei publice in perioada 1 ianuarie-30 iunie arata ca 40,53% din sumele atrase de MFP au fost obtinute prin vanzarea de certi­fi­cate de trezorerie cu scadenta la un an, iar 31,27% prin certificate cu scadenta la 6 luni. Diferenta este reprezentata de obli­ga­tiunile de stat emise pe termen de 3, 5 si 10 ani.

Tot articolul, in Financiarul

Rafinaria Petromidia risca inchiderea. Nu-si poate plati datoria catre stat!... VIDEO! Romanii, impovarati de credite...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x