Antena Căutare

De ce mai are nevoie statul de un acord cu FMI?

Acordul in vigoare incheiat de Romania cu FMI si Uniunea Euro­peana va fi continuat de unul de tip preventiv, parametrii acestuia fiind stabiliti, joi, in cadrul unei intalniri la cel mai inalt nivel gazduita de Banca Nationala. Surse guvernamentale au aratat ca valoarea aranjamentului ar putea fi de 3,6 miliarde de euro, bani care ar intra in conturile BNR in cazul aparitiei unor presiuni pe curs.

La Banca Nationala, guvernatorul Mugur Isarescu, presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc si minis­trul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, au stabilit joi principalii parametri ai unui nou acord de finantare, de tip pre­ventiv, cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

Intalnirea celor patru artizani ai viitoarei asistente externe a inceput la 10 minute dupa ora 11 si s-a incheiat in ju­rul orei 12.30. Desi la intrarea in Banca Nationala presedintele Traian Basescu s-a aratat jovial si s-a adresat razand gu­ver­natorului - „Vad ca intariti leul zi de zi", la plecare, starea sa de spirit era vizibil schimbata, parand preocupat, daca nu chiar afectat, de discutiile purtate.

Potrivit unui comunicat al bancii centrale, in cursul intalnirii a mai fost ana­lizat stadiul derularii acordurilor de finantare externa incheiate cu Uniunea Europeana, FMI, Banca Mondiala si alte institutii financiare internationale. „In acest context a fost evidentiat faptul ca, pentru reluarea cresterii economice pe o baza sanatoasa, este esentiala conti­nua­rea consolidarii fiscale si a reformelor structurale, astfel incat implementarea obiectivelor pe termen mediu sa asigure un proces sustenabil de convergenta nominala si reala cu Uniunea Euro­pea­na", precizeaza sursa citata.

Bani pentru situatii neprevazute

Acordul in vigoare in valoare de 13 mld. euro, parte a unui pachet de finan­ta­re de 20 mld. euro de la UE si alti cre­di­tori internationali, se incheie in luna aprilie, putand fi al doilea pe care Ro­ma­nia reuseste sa-l fina­lizeze si al optulea cu Fondul incheiat dupa 1989.

Tara noastra a primit pana acum transe in valoare de 11,27 mld. euro de la Fond si de 3,65 mld. euro de la CE, iar astazi boardul FMI se va reuni pentru a discuta eliberarea urmatoarei transe, in valoare de aproximativ 870 de milioane de euro.

Tot articolul, in Financiarul

Mark Mobius: Leul este supraevaluat cu peste 50%... Ministerul Transporturilor promite 100 km de autostrada in 2011...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x