Românii care își plătesc dările la stat ar putea primi bani de la ANAF, în anumite condiții. Agenția Naţională de Administrare Fiscală a anunțat că va întocmi o "listă albă", iar pe baza ei contribuabilii vor fi bonusați.
Contribuabilii care îşi plătesc impozitele şi taxele la timp ar putea beneficia, de la 1 ianuarie 2020, de un bonus de 3% din sumele achitate integral şi la termen, a declarat, sâmbătă, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Mirela Călugăreanu, potrivit Romania24.ro.
Potrivit acesteia, în acest sens a fost creionat un proiect de act normativ al listei albe a contribuabililor bun platnici, care se doreşte a fi aplicat de la 1 ianuarie 2020.
Proiectul prevede două posibilităţi: fie acordarea anuală a acestui bonus, fie acordarea acestuia la fiecare termen de plată.
În privinţa listei negre, aceasta a fost eliminată în cazul persoanelor fizice, din cauza unor probleme ale ANAF
„A fost reglementată problema listei negre în cazul persoanelor fizice, în sensul că s-a eliminat această obligaţie, mai ales că trebuie să recunoaştem că în evidenţa fiscală care priveşte persoanele fizice au fost o serie de probleme din interior şi atunci s-a eliminat obligativitatea de a pune pe lista neagră persoanele fizice. Ideea este că de aceea am simţit nevoia să creăm un instrument pentru bunii plătitori, pentru că pentru persoanele fizice şi juridice care s-au confruntat cu dificultăţi financiare reale s-a aprobat Ordonanţa 6 care prevede două categorii de măsuri: contribuabilii care aveau datorii la 31 decembrie 2018 restante şi care nu au avut posibilitatea şi nici nu au în perioada următoare posibilitatea de a le achita în termen scurt pot accesa planul de restructurare cu un termen de aplicare pe 7 ani. Sunt acolo o serie de facilităţi care conduc la reduceri de până la 50% din aceste datorii şi anularea accesoriilor. De asemenea, important este faptul că pentru cei care-şi achită obligaţiile fiscale restante la 31 decembrie 2018 până la data de 15 decembrie 2019 se aplică mecanismul anulării integrale a dobânzilor şi penalităţilor”, a explicat ea.