Antena Căutare

Etapa istorica in constructia uniunii monetare: A intrat in vigoare fondul de salvare al zonei euro

Mecanismul European de Stabilitate (MES), fondul permanent de salvare a zonei euro, a intrat luni in vigoare luni, 8 octombrie, dupa prima reuniune a consiliului guvernatorilor, format din ministrii de Finante din zona euro, informeaza AFP.

Ministrii de Finante din zona euro s-au reunit luni, la Luxemburg, in calitate de guvernatori ai MES si in prezenta presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, pentru semnarea actului de nastere al acestui instrument financiar permanent, care va inlocui actualul Fond European de Stabilitate Financiara.

MES va deveni complet operational atunci cand statele vor varsa contributiile, urmand sa ajunga la o capacitate de imprumut de circa 200 de miliarde de euro pana la sfarsitul acestei luni, dintr-un total de 500 de miliarde de euro.

Agentia Fitch Ratings a acordat MES ratingul maxim triplu "A", care ii permite sa obtina finantare la dobanzi avantajoase.

MES are o importanta strategica, pentru ca va putea sa recapitalizeze direct bancile din zona euro, fara sa creasca indatorarea statelor. Conditia este ca europenii sa creeze un mecanism comun de supraveghere bancara, pana la inceputul lui 2013.

Piata smartphone-urilor, in picaj? HTC a anuntat o scadere-record, de 79%, a profitului in T3... Romania nu are specialisti in diamante. Multe pietre "pretioase" ar putea fi, in realitate, sintetice...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x