Antena Căutare

Romania nu are specialisti in diamante. Multe pietre "pretioase" ar putea fi, in realitate, sintetice

N-avem nici specialisti, iar bijutierii se iau mai mult dupa ce le spune intuitia decat dupa reguli precise. Multi dintre ei se pacalesc usor cand trebuie sa identifice un diamant adevarat sau sa-i evalueze pretul. Lucrurile sunt, insa, pe cale sa se schimbe.

“Un diamant este un magnet de grasimi! Le place sa colecteze praf, le place sa colecteze grasimile” - suna ciudat, dar e unul dintre marile adevaruri despre diamante. Sunt detalii pe care doar un bijutier cu experienta le poate detecta.

Asta - daca stii la ce sa te uiti. Sub lupa se observa la pietrele naturale mici imperfectiuni. Asta in vreme ce o piatra sintetica e intotdeauna clara, fara impuritati. “Cand oamenii vin si spun ca este un diamant perfect, fara defecte, ar trebui sa-ti fie frica, pentru ca, in realitate, sunt foarte rare. In acest mod pot fi sigur ca e un diamant, pentru ca nu este perfect”, explica Guy Buchalter - directorul Institutului Gemologic din Romania.

In tara noastra, putini bijutieri pot spune ca sunt adevarati cunoscatori ai diamantelor. Chiar daca au in spate ani intregi de experienta. Un carat de diamante valoreaza aproape 30 de mii de dolari la bursa. E o investitie pentru oamenii de afaceri din toata lumea.

Si romanii au inceput sa se gandeasca la asta, numai ca noi nu avem specialistii care sa te ghideze. Abia acum 30 de bijutieri se specializeaza la Institutul Gemologic, sub indrumarea a doi experti in diamante de la cel mai mare institut din lume, care pregateste studenti pentru industria bijuteriilor.

Diamantele au aparut in magazinele de la noi in urma cu aproximativ sapte ani. Numai ca, fara specialisti, in Romania, oricine poate vinde un diamant, dar nu oricine poate spune ca a cumparat unul.

foto: shagal.co.il

Etapa istorica in constructia uniunii monetare: A intrat in vigoare fondul de salvare al zonei euro... Google intra in afaceri cu credite. Vezi cum se va putea obtine un imprumut pentru publicitate online!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x