Antena Căutare

FMI e multumit de Boc. Guvernul si-a respectat tintele de saracie

Cabinetul Boc poate sa stea linistit. Fondul Monetar continua sa ii laude actiunile si sa ne asigure ca Romania se afla pe drumul cel bun.

La nivel de experti am costatat ca per­formantele la finele lunii iunie sunt bune, iar programele sunt adecvate atingerii tintelor majore din program", a anuntat ieri Jeffrey Franks, seful misiunii FMI de evaluare a acordului cu Roma­nia.

Singura problema ar fi cu plata arieratelor. „Evaluarea noastra arata ca toate criteriile au fost indeplinite, cu exceptia arieratelor, tinta care a fost ratata si pana acum", a continuat Franks.

Delegatia a constatat ca „din nefericire soldul arieratelor nu s-a micsorat", prin urmare a solicitat Executivului sa plateasca 1,9-2 miliarde de lei din aceste datorii cat mai repede, mai exact, inainte ca revizuirea acordului sa fie aprobata de catre board. Dar nici in aceasta privinta ingrijorarile nu sunt prea mari, intrucat Jeffrey Franks a dat asigurari ca va putea cere o noua derogare pentru Romania daca se vor vedea eforturi „serioase" pentru rezolvarea acestei probleme.

De altfel, doua ore mai tarziu, premierul Emil Boc a anuntat ca guvernul va achita o parte dintre cele mai mari datorii ale statului, in principal in sectorul de sanatate, prin rectificarea bugetara care va fi efectuata pana la 20 august. Plata obligatiilor financiare ajunse la scadenta si neachitate de catre stat este unul dintre angajamentele pe care guvernul si le-a luat in acordul cu Fondul Monetar.

In luna martie, delegatia din partea FMI a constatat ca aceasta conditie nu a fost indeplinita, dar nu a luat masuri, doar s-a multumit cu noile promisiuni facute de Cabinetul Boc. In luna iunie, Emil Boc preciza ca guvernul si-a propus sa achite 1 mi­liard de euro din valoarea datoriilor pe care statul le are catre diverse firme.

Plusul economic de 1,3% in 2010 este, de fapt, contractie de 1,9%

In contrast cu laudele adresate Cabinetului Boc sunt insa cifrele avansate de reprezentantii institutiei financiare internationale. Astfel ca FMI a modificat, pentru a treia oara, prognoza privind cresterea economica pentru 2010.

Tot articolul, in Financiarul

BNR: Rata inflatiei se va plasa la finele anului la aproximativ 7,8%... TVA nu revine la 19%, salariile taiate nu cresc inapoi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x