Căutare Live

„Har-Cov“: cel mai mare somaj, cele mai mici salarii, cea mai slaba activitate economica

Noua propunere a presedintelui Traian Basescu, privind impartirea Romaniei in opt mari judete, pe structura actualelor regiuni de dezvoltare, plus alte doua mai mici, Harghita si Covasna - organizare cu care UDMR pare a fi mult mai multimita - va duce doar la crearea a doua zone condamnate economic si social. Dincolo de dezbateri politice, etnice sau bazate pe orgolii, "Har-Cov" este, intai de toate, o zona subdezvoltata.

Putin peste judete sarace, gen Vaslui, Botosani, Salaj ori Vrancea, dar cu mult sub majoritatea judetelor tarii, Harghita si Covasna nu au reusit sa-si depaseasca niciodata statutul. Nici firmele unguresti n-au dat navala acolo, nici UDMR n-a impulsionat guvernul sa intreprinda mare lucru, nici investitorii straini n-au ales zona.

Salarii cu 50% sub media nationala

Salariul mediu in Harghita nu depaseste 1.000 de lei, in contextul in care media la nivel national este aproape de 1.500 de lei. Somajul, de 8,3%, este cu mult peste media nationala, de 6,6%, iar numarul de pensionari il depaseste cu 13.000 pe cel al angajatilor: 73.800, comparativ cu 60.800. Pensia medie este de 717 lei, desi la nivel national se apropie de 750 de lei, iar exporturile intr-o luna se invart in jurul a 250 de milioane de lei.

In judet exista doar 18 mari companii cu afaceri anuale de peste 10 milioane de lei fiecare, in care lucreaza numai 10.000 de oameni. Printre firmele cu rezonanta nationala se pot aminti doar Romaqua Grup si Perla Harghitei.

Nici Covasna nu sta mai bine. Cu una dintre cele mai mari rate ale somajului - 9,6% - si cu un salariu mediu net de 1.087 lei, judetul se claseaza printre ultimele din tara.

Cu doar 43.400 de salariati la 44.400 de pensionari, cu o pensie medie de numai 718 lei, Covasna este unul dintre judetele cu cea mai slaba activitate economica. Aici functioneaza doar 13 firme cu cifra de afaceri mai mare de 10 milioane de lei pe an, care ruleaza doar 1,15 miliarde de lei si totalizeaza numai 8.134 de angajati. Companii cu rezonanta la nivel national pot fi considerate Covalact, Domo si El-Co.

Tot articolul, in Financiarul

Foto: Intactimages

Actiunile Petrom si OMV au potential de crestere de 30%, respectiv 40%... Actiunile UniCredit si Intesa Sanpaolo, suspendate pe bursa...
Parteneri
Obiceiuri pentru a evita depunerea de grăsime abdominală după vârsta de 50 de ani. Cum să-ți păstrezi silueta
Pentru a evita depunerea de grăsime abdominală după vârsta de 50 de ani este extrem de important să ai o dietă echilibrată și să eviți produsele care ar putea duce la acumularea kilogramelor în plus. Grăsimea abdominală mai este cunoscută drept grăsime viscerală și este în general periculoasă sănătății tale.
Catine.ro
Ultimele știri