Antena Căutare

Isarescu: Majorarea TVA va duce la o crestere a preturilor cu 3%

"Majorarea TVA cu cinci puncte procentuale va conduce intr-o prima runda la o crestere a preturilor cu 3%", a declarat astazi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. De asemenea, BNR a revizuit prognoza de inflatie pentru 2011, de la 2,8% la 3,1%.



Guvernatorul BNR a explicat ca, din punct de vedere aritmetic, efectul maximal al cresterii preturilor ca urmare a majorarii TVA va fi undeva la 4%. Guvernul a decis la finele lunii iunie sa creasca TVA de la 19% la 24%, dupa ce Curtea Constitutionala a stopat taierea pensiilor cu 15%.

"In trimestrul II din 2010, rata inflatiei s-a mentinut in intervalul tintit de BNR, cu variatii modeste", a declarat Mugur Isarescu, care a prezentat vineri raportul pe inflatie. Guvernatorul BNR a precizat ca inflatia din trimestrul II a fost mentinuta de presiunile din partea monedei nationale, dar si de deciziile guvernului legate de politica fiscala.

Pe de alta parte, Isarescu a anuntat ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit prognoza de inflatie pentru 2011, de la 2,8% la 3,1%, dupa ce a majorat estimarea pentru acest an, de la 3,7% la 7,8%, ca urmare a cresterii TVA.

"Inflatia de 4,4 - 4,5 % a fost mentinuta de (...) cateva momente de presiuni temporare in sensul monedei nationale, legate de fenomenele din zona noastra dar si de evolutia deciziilor legate de politica fiscala. Am asistat la o deterioarre a anticipatiilor inflationiste. In sensul descresterii inflationiste (...) preturile externe au actionat benefic pentru procesul de dezinflatie. (...) Masurile guvernamentale care urmau implenenate si-a spus cuvantul", a spus Isarescu.

El a aratat ca "o modificare sensibila de traiectorie s-a observat la serviciile libere, in special telefonia. Evolutia cursului euro dolar, cu o apreciere semnificativa a dolarului si, in consecinta, o depreciere semnificativa a leului fata de dolar, acest lucru s-a transmis in evolutiile preturilor, in special cele la combustibil".



Foto: Intactimages

Gigi Becali este dator Fiscului cu 3,3 mil. euro, pentru TVA neplatita... Piata auto: BMW sfideaza criza...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x