Antena Căutare

IT: Altex - Media Galaxy, Domo si Cora, implicate de angajati in pirateria software

Controalele desfasurate de Politie au scos la iveala mai multe nereguli ale magazinelor de electro-IT.

Rata pirateriei a scazut in ultimii ani in Romania ajungand anul trecut la 65%. Tendinta este de scadere si in acest an, spun reprezentantii Business Software Alliance (BSA), organizatie care se ocupa de promovarea unui univers digital sigur si legal, la care au aderat marii producatori de software. De asemenea, in timp ce in Europa rata pirateriei a ramas constanta, la 35%, la nivel mondial este in crestere.

Una din cauzele pentru aceasta situ­atie la nivel local tine - pe langa cam­pa­niile importante de informare ale pro­­du­ca­torilor de software in legatura cu be­ne­ficiile programelor software cu licen­ta - de intensificarea actiunilor politiei.

Politistii antifrauda au participat, in cur­sul acestui an, la 365 de controale, in ca­drul carora au fost verificate 777 de per­soane fizice si ju­ri­­dice", spune comi­sa­rul-sef Dan Bucur, seful Directiei de Inves­ti­gare a Fraudelor din Politia Romana. Politistii au constatat 500 de infractiuni, iar prejudiciul BSA a fost estimat la apro­xi­mativ doua milioane de euro. In cazul a 352 de dosare s-a ince­put urmarirea pena­la fata de infractori, iar in 51 dintre acestea s-a formulat propunerea de trimitere in judecata.

Retailerul Altex, obligat la despagubiri de 5.000 €

Intre aceste cazuri se afla si retailerul Altex care a fost verificat de sase ori ince­pand cu anul 2006 - la Sibiu (in octom­brie 2006), Bucu­resti (in august 2008 si, din nou, la acelasi ma­ga­zin, in martie 2010), Barlad (in noiembrie 2009), Piatra-Neamt (in martie 2010) si in Satu Mare (in mai 2010). In urma veri­fi­carilor au rezultat indicii ca angajatii aces­tei retele au fost implicati in preins­ta­larea pe PC-urile van­dute si distribuirea de software neli­cen­tiat.

In cazul de la Sibiu, instantele romanesti au dat deja o solutie definitiva de con­damnare a angajatului la un an de in­chi­soare, cu suspendarea con­di­tionata a executarii pedepsei; angajatul si compania au fost, de asemenea, obligati la plata de despagubiri in valoare de 5.000 de euro.

Tot articolul, in Financiarul

Retailerii vs Presedinte: TVA redusa la 5% ar da un impuls reluarii cresterii economice... Creditele noi au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele sase luni...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x