Antena Căutare

Creditele noi au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele sase luni

Dobanda medie la imprumuturile noi in moneda nationala acordate persoanelor fizice a crescut in septembrie cu 0,31 puncte procentuale fata de luna anterioara, pana la 12,72%. Dobanzile la creditele noi in lei pentru populatie au continuat sa creasca, pentru a patra luna consecutiv, intrucat bancherii incearca sa limiteze pierderile din aplicarea Ordonantei de Urgenta 50/2010, estimate la sute de milioane de euro.

Astfel, dobanda medie la imprumuturile noi in moneda nationala acordate persoanelor fizice a crescut in septembrie cu 0,31 puncte procentuale fata de luna anterioara, pana la 12,72%, si a atins cel mai ridicat nivel din martie incoace, arata datele Bancii Nationale a Romaniei.

In schimb, dobanzile medii la creditele noi in lei acordate companiilor au scazut cu 0,41 puncte procentuale in septembrie, pana la 10,51%, aceste tipuri de imprumuturi nefiind afectate de OUG 50, deoarece aceasta reglementeaza doar creditele pentru populatie.


Comparativ cu luna septembrie a anului trecut, dobanzile la creditele noi in lei au scazut cu 29% in cazul imprumuturilor pentru populatie si cu 29,4% pentru cele destinate companiilor.

Dobanzile la creditele in euro scad

In cazul creditelor in euro, dobanzile medii la imprumuturile noi pentru populatie s-au diminuat in septembrie, pana la un nivel de 6,49%, dupa ce in luna imediat urmatoare aprobarii Ordonantei 50 (luna iulie) s-au majorat cu peste 26%, pana la 7,31%.

Faptul ca dobanzile la creditele noi in euro pentru persoanele fizice scad se datoreaza programului „Prima casa", deoarece marjele bancilor sunt limitate la un nivel de 4% pentru imprumuturile in moneda unica si la unul de 2,5% la cele in lei. De asemenea, romanii prefera la cumpararea unei locuinte creditele in euro, intrucat dobanzile sunt momentan reduse.

Totusi, s-ar putea sa asistam la o majorare a dobanzilor in moneda europeana, deoarece rata Euribor la 3 luni a depasit in cursul lunii octombrie nivelul de 1%. Cresterea Euribor arata faptul ca tot mai multe banci renunta la finantarile Bancii Centrale Europene (BCE). Pentru a sustine sistemul bancar european, BCE a oferit timp de 12 luni un volum nelimitat de lichiditati institutiilor financiare.

citeste articolul complet pe Financiarul.com

IT: Altex - Media Galaxy, Domo si Cora, implicate de angajati in pirateria software... Preluarea Plus de catre Lidl, autorizata de Consiliul Concurentei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x