Antena Căutare

Lovitură cruntă! Românii nu vor mai putea plăti creditele la bănci! Ce anunță specialiștii

Lovitură de zile mai pentru românii care vor credite! Băncile pregătesc o schimbare de zile mari și specialiștii anunță credite mai scumpe, comisioane și dobânzi uriașe!

Lovitură de zile mai pentru românii care vor credite! Băncile pregătesc o schimbare de zile mari și specialiștii anunță credite mai scumpe, comisioane și dobânzi uriașe!

După ce a fost anunțată taxa pe active, bancherii anunţă ofensiva, iar românii care au nevoie de un împrumut ar putea suferi. Potrivit unor surse din piaţă, băncile pregătesc un plan dur! Ce înseamnă asta? Credite mai scumpe, comisioane şi chiar dobânzi mai mari.

Deocamdată, o singură bancă de la noi a majorat costurile pentru împrumuturi. Dar reprezentanţii domeniului bancar vorbesc depre o furtună puternică, generată de taxa pe active, prin care aceştia consideră că Guvernul "cheamă criza".

Speriate de efectele taxei pe activele bancare, introduse de Guvern la începutul anului, băncile iau în calcul şi majorarea unor costuri la credite. În plus, avertitează că, din cauza noilor condiţii, numărul celor care vor putea să obtina un imprumut în 2019 va fi mai mic.

Deja o bancă a decis să majoreze costurile. De exemplu, la finalul anului trecut, cine şi-a luat de la aceasta bancă un credit imobiliar de peste 170 de mii de lei, a plătit o dobândă anuală efectivă de 6,75%. Asta înseamnă o rată de 1074 de lei. După ce banca a urcat dobânda, acum, o altă persoană care obtine fix acelaşi credit plăteşte o rată de aproape 1.100 de lei, cu 20 de lei ma mult. După 30 de ani, suma platita in plus ajunge la 7.200 de lei.

Banca recunoaşte că măsura a fost luată după introducerea taxei pe activele bancare. În ultimii ani am introdus câteva oferte promoţionale, pe care, în noul context, am fost nevoiţi să le eliminăm Şi nu este singura consecinţă.

Există însă şi o veste bună. Noile măsuri fiscale, dar şi limitarea gradului de îndatorare impusă de BNR ar putea duce la o scădere a preţurilor locuinţelor.

Şefii băncilor din România spun că ministrul Finanţelor le-ar fi lansat în această săptămână o invitaţie la discuţii.

Sistemul bancar din România a obţinut anul trecut un profit record, de 6,7 miliarde de lei. Taxa pe active, dacă Robor depăşeşte 2 la sută, le-ar putea aduce băncilor pierderi de 680 milioane lei în 2019, arată o analiză a celor din sector. De când au intrat în vigoare noile măsuri fiscale, ROBOR - indicele în functie de care se calculeaza dobanzile - a început să scadă. La final de decembrie depăşea 3 la sută. Astăzi a ajuns la 2,93%.

BNR Curs valutar 18 ianuarie 2019. Leul, doborât de euro și dolar! Cât au crescut valutele... Salarii și pensii tăiate! Românii riscă să rămână fără sume importante de bani...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x