Antena Căutare

Majoritatea romanilor aloca sub 100 de euro pentru Sarbatorile de Paste

18% din repondenti au mai putin de 100 de lei pentru cea mai importanta sarbatoare crestina.

Cele mai multe familii de romani (44%) vor aloca anul acesta pentru Sarbatorile Pascale un buget cuprins intre 100 si 500 de lei, arata datele studiului realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES).

Potrivit acestui studiu, 18% din repondenti au declarat ca bugetul familiei pentru Paste va fi mai mic de 100 de lei, in timp ce 20% vor avea la dispozitie intre 501 si 1.000 de lei.

Comparativ cu anul trecut, bugetul alocat de romani acestei sarbatori s-a diminuat considerabil. Astfel, daca in 2010 doar 11% din romani alocau mai putin de 100 de lei pentru cea mai importanta sarbatoare crestina, anul acesta ponderea a crescut cu sapte puncte procentuale.

De asemenea, o treime dintre participantii la studiu afirma ca banii de care dispun pentru aceasta sarbatoare nu vor fi suficienti si vor fi nevoiti sa renunte la multe produse, iar pentru 14% situatia este si mai grava, pentru ca banii nu le vor ajunge nici pentru strictul necesar.

Locuitorii din mediul rural (16,8%) si cei din Moldova (15,2%) sunt cei mai afectati de lipsa unui buget pentru a-si asigura un minimum necesar pentru aceasta sarbatoare.

Criza a afectat bugetul a peste 70% din romani

Fata de anul trecut, proportia celor care cred ca bugetul nu le va fi suficient pentru strictul necesar a crescut cu 3 procente, iar al celor care sustin ca vor fi nevoiti sa renunte la multe produse a crescut cu 6 procente.

De altfel, 56% din cei intervievati sunt de parere ca in acest an vor cheltui mai putin decat in anii trecuti pentru cumparaturile de Paste, iar 72% din repondenti sunt de acord ca actuala criza economica a afectat in mare si foarte mare masura bugetul familiei lor alocat Sarbatorii Pascale.

Cei mai afectati de criza se declara repondentii din regiunea de Sud a tarii, iar cel mai putin locuitorii din Transilvania si Banat. Perceptia influentei crizei asupra bugetelor romanilor pentru Sarbatoarea de Paste s-a acutizat. Practic, in acest an proportia celor care se declara afectati in mare si foarte mare masura a crescut cu 11 procente fata de anul trecut.

Tot articolul, in Financiarul

Nou record istoric: Uncia de aur a trecut de 1.500 de dolari... Turism: Cerere in crestere cu peste 10% pentru extern, incertitudine pentru intern...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x