Antena Căutare

Media: Anuntul prezidential de incepere a crizei a schimbat trendurile presei

Scaderea tirajelor din presa scrisa nu a inceput in vara, ca in fiecare an, ci a avut o alta cauza, mai devreme. Pe 6 mai, presedintele Traian Ba­sescu a anuntat ca Romania este in criza si vor fi taiate pensiile si salariile bu­getare. Efectul imediat a fost renuntarea la cumpararea ziarelor, romanii insta­landu-se la tele­vizor, la emisiunile de talk-show. Presa scrisa nu si-a mai revenit.

Pe piata presei, efectele crizei ince­pute in 2009 s-au resimtit mult mai tar­ziu. Criza financiara care cuprinsese zona bancilor si actionase asupra cre­di­telor pentru populatie nu a afectat con­sumul de presa al romanilor.

Factorul declansator a aparut abia pe 6 mai, cand presedintele Traian Basescu a anuntat natiunea ca e criza acuta si ca urmeaza masuri de austeritate radicale: micso­ra­rea pensiilor si reducerea salariilor buge­tarilor. Interesant este ca, pe piata presei, efectul s-a vazut de a doua zi, desi nu se aplicase nicio masura de austeritate.

In mentalitatea romanului, strangerea pun­gii a inceput imediat. Unul dintre capi­to­le­le taiate de pe lista cumparaturilor zil­nice a fost presa scrisa.

Fara nicio ex­cep­tie, toate cotidienele de informatie ge­ne­rala au inregistrat scaderi de tiraje in­ce­pand cu luna mai, cu procente cu­prin­se intre 2% si 18%. In aceasta luna, presa scrisa a pierdut, fata de aprilie, pes­te 85.000 de cititori. Dovada ca a fost o decizie de re­construire a cosului zilnic si nu doar un reflex de moment este sta­tistica BRAT in ceea ce priveste coti­di­e­nele.

Publicatiile au continuat scaderile de tiraje si in iu­nie si mai departe si nu si-au mai revenit la cifrele din aprilie. Asta cu toate ca pri­mele reduceri salaria­le s-au operat abia in luna august.

Nici pre­sa ta­blo­­ida n-a scapat. Cele trei coti­di­ene „Libertatea", „Click" si „Cancan" au sca­zut si ele dramatic, pierzand doar in pri­ma luna dupa anunt peste 50.000 de cititori.

Tot articolul, in Financiarul

Alimentele, in continua scumpire: Cartofi +10%, ouale +8%... Raiffeisen a restructurat 20% din valoarea creditelor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x