Forța de muncă plecată din România în străinătate se vede și în domeniul de asistență și îngrijire. Tot mai multe agenții de recrutare lucrează cu românce dornice să-și câștige pâinea la o familie cu unul sau mai mulți copii. Româncele emigrează și ajung în casele străinilor ca bone pentru copiii acestora.
Care sunt condițiile de muncă și ce salarii primește o persoană care are în îngrijire un copil? Principalul avantaj pe care româncele care aleg să plece peste hotare ca bone este asigurarea unei cazări și a meselor. Concret, se caută bone cărora, de cele mai multe ori, pe lângă remunerația lunară, li se oferă cazare și masă. Unii cer ca persoana să se ocupe și de treburile casnice și să gătească. Alții vor activități recreative pentru copii, ieșiri în parc și plimbare.
Indiferent de cerințe, salariul pornește de la aproximativ 800 de euro și variază în funcție de țară.
Cât câștigă o bonă în Germania
Ca bonă în Germania, trebuie să ştiţi că veţi câştiga între 500 și 1.000 de euro pe lună, doar salariu, cu masa şi cazarea asigurate de angajator și pentru care nu va trebui să plătiți nimic, nici cazare ori întreținere. Se caută femei cu vârste cuprinse între 35 și 45 de ani, cu experienţă în educaţia copiilor şi care să vorbească măcar la nivel conversaţional limba engleză. Dacă știi germană, salariul tău va crește considerabil.
Cât câștigă o bonă în Marea Britanie, Italia sau Spania
La fel ca în Germania, în Marea Britanie, salariul unei bone ajunge la 1.000 de lire sterline, ceva mai mare, dacă ținem cont de cursul monedei. În celelalte două țări, cu aceleasi condiții de cazare si masă incluse, o bonă câștigă între 600 și 800 de euro.
Cel mai mare salariu: Bonă în Elveția
Un anunț în care o familie de români caută bonă în Elveția arată că aceasta este țara cu cel mai mare nivel de trai. 8.700 de lei este oferta salarială, ceea ce înseamnă peste 2.000 de franci elvețieni.
“Se oferă un salariu net de 2.000 franci elvețieni /lună (cu contract de muncă), cazare & masă asigurată, 7 zile libere /lună (sâmbăta & duminica - doar 1 sâmbătă se lucrează), concediu anual plătit (7 săptămâni / an). Responsabilitățile bonei:
- îngrijește și supraveghează copiii, când aceștia nu sunt la creșă /școală;
- duce / aduce unul din copii de la creșă (este la 10 min. de mers pe jos)
- pregătește și servește masa copiilor;
- activități recreative și educative cu copiii;
- face menaj în casă (e un duplex, de 120 mp, dispus pe 3 nivele) și face menaj și în casa familiei de la munte (într-o sâmbătă /lună);
- gătește ocazional, pentru familie;
- spală & calcă rufele pentru familie”, se arată într-un anunț postat pe platforma de anunțuri de angajare JobZZ.ro.
Bonă cu contract de muncă în stăinătate. Acte pe care trebuie să le ai
Fie că abia aplici pentru un job în străinătate, fie că l-ai obținut deja, pentru a avea un contract de muncă legal ai nevoie de câteva documente. Vorbim de țările din UE, cele care permis libera circulație a românilor și lucrul pe teritoriul lor.
Pentru orice loc de muncă trebuie să ai cartea de identitate, adică buletinul, dar și un cazier judiciar, de preferat tradus și legalizat, care să arate că nu ai niciun fel de interdicție de a părăsi localitatea de domiciliu sau țara de proveniență. Ar fi nevoie și de o adeverință medical care să ateste că ești aptă de muncă și diplome cu certificări ale absolvirii unor cursuri de pregătire pedagogică, dacă este cazul, de asemenea traduse și legalizate.
Aproximativ 24 de organizaţii de lobby americane vor limitarea capacităţii preşedintelui Trump de a impune unilateral ta... Indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 3,06%...