Antena Căutare

Moody's a retrogradat opt banci din Grecia

Moody's a retrogradat ratingurile pentru depozitele si datoriile National Bank of Greece SA, EFG Eurobank Ergasias SA, Alpha Bank AE, Piraeus Bank SA, Agricultural Bank of Greece si Attica Bank SA, de la 'B3' la 'Caa2', iar calificativele Emporiki Bank of Greece si General Bank of Greece au fost revizuite in scadere, de la 'B1' la 'B3'.


Decizia Moody's a fost determinata de deprecierea obligatiunilor guvernamentale elene si sporirea riscului unor deprecieri suplimentare ale obligatiunilor guvernamentale elene asupra capitalului bancilor din Grecia. De asemenea agentia este ingrijorata de asteptatul impact al deteriorarii mediului economic intern asupra creditelor neperformante si costurile potentiale suplimentare cu provizioanele.

Moody's apreciaza ca situatia finantarii si a lichiditatii bancilor din Grecia a devenit din ce in ce mai fragila. Finantarea suplimentara de la BCE, care s-a ridicat la 96,3 miliarde de euro la sfarsitul lunii iulie, este constransa de garantiile eligibile limitate ale bancilor.

Ca rezultat al inaspririi situatiei lichiditatii, Banca Greciei a activat recent ELA (Asistenta de Lichiditate de Urgenta), care a fost cu siguranta utilizat de unele institutii de creditare elene. Moody's se asteapta ca mai multe banci elene sa utilizeze ELA pentru necesitatile de finantare pe termen scurt.

Bancile elene au devenit dependente de BCE pentru lichiditate dupa ce au fost scoase de pe pietele financiare internationale in urma ingrijorarilor cu privire la datoriile suverane ale Greciei.

Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania. National Bank of Greece (NBG), care este actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank, care controleaza Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank (fosta Mindbank).

sursa: Jurnalul

Depozitele firmelor si populatiei au crescut cu 5% fata de perioada similara din 2010... Pretul petrolului continua sa piarda teren...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x