Antena Căutare

MRU: CupruMin avea datorii de 15 milioane de euro

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a oferit marti seara, intr-o emisiune TV mai multe explicatii despre vanzarea CupruMin.

Exploatarea va intinsa pe zeci de ani, iar resursele de cupru vor fi folosite preponderent in industria nationala, conform premierului.

Ce s-a spun despre CupruMin vine din partea unor oameni care nu cunosc subiectul. Vocea domnului Bode nu a starnit atentia.

Zacamantul de cupru are 0,3 miligrame de cupru. [...] S-a incercat in 2008 cu 18 milioane, esec. S-a reusit acum.

CupruMin are datorii de 15 milioane de euro. Nici nu apucam sfarsitul ca sa spuna lumea ca ne vindem tara.

"Concetratia de cupru din halta ramasa acolo (n.r. steril amestecat cu minereu de cupru ramas in urma exploatarii minereului de cupru) e foarte mica, 0,3%, ceea ce face ca pentru zacamantul exploatat la suprafata sa fie nevoie de o tehnologie foarte buna pentru a putea obtine profit.

In comunism era o limita foarte mare de exploatatie, dar se atingea putin, iar tehnologia sovietica de atunci o avem si azi. Minereul de acolo a fost trimis la combinatul de la Slatina care intre timp a fost vandut la fier vechi. Ploile au scos la suprafata cuprul si Arieselul a fost poluat serios. Aveam nevoie de o tehnica noua care poate sa scoata acele 0,3% procente de cupru si sa asigure normele d emediu. A incercat acest lucru in in 2008 un liberal ca si mine, domnul Vosganian. Numai ca el a scos atunci la vanzare cuprul cu 18 milioane. Doua oferte au picat fiindca existau niste conditii pe care nimeni nu le-a acceptat. Acum am scos-o la vanzare cu 57 de milioane si se cumpara brusc cu peste 200 de milioane plus alte milioane care vor intra in obligatiile de mediu.

In momentul in care s-a castigat aceasta licitatie am stiut ca reprezinta primul succes economic al acestor ani de aparent autism economic. E si meritul tehnicilor de privatizare promovate de guvernul Boc", a explicta Ungureanu.


Foto: Intact Images

Proiectul lui Mazare pentru oamenii saraci: Cartier de 7,3 milioane de €... Grecia cere 95 de miliarde de euro Germaniei pentru ocupatia din cel de-al Doilea Razboi Mondial...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x