Antena Căutare

Mugur Isarescu: "Bancile din Romania sunt vinovate de datoria externa"

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat, miercuri, ca romanii sunt cei care au indatorat tara si nu bancile comerciale. Potrivit oficialului BNR, bancile au indatorat Romania prin faptul ca au ademenit populatia cu imprumuturi.

"Bancile din Romania sunt... vinovate - na, dau cuvantul asta tare - pentru 22 de miliarde din 90 de miliarde de euro datorie externa a Romaniei. Ei le-au dat credite. 4,5 milioane de persoane care au luat credite. Si aceasta reprezinta circa 50% din populatia activa a Romaniei"


"3,7 milioane de debitori au credite de cosnum negarantate. Raspunsul meu este transant: este clar ca decizia de indatorare a fost democratica (... ) Numai in 2007-2009 s-au cumparat un milion de masini noi, 17 miliarde de euro, deci eu cred ca la intrebarea cine a indatorat Romania trebuie sa avem in vedere acest lucru. Bancile au fost intermediari, putem spune ca i-au ademenit (...), dar nu s-au imprumutat ele ca sa indatoreze Romania, s-au imprumutat romanii", a adaugat guvernatorul.

De cealalta parte, bancherii ameninta ca nu vor mai da credite, daca va exista o ordonanta care sa protejeze atat de mult clientii. Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, sustine ca bancile se vor orienta spre IMM-uri si investitii in agricultura.

Taxa auto creste din nou cu 25%-50%! VEZI noile valori!... BNR: OUG 50 poate antrena o incetinire a revenirii economice...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x