Antena Căutare

Multi romani merg la cumparaturi in Serbia

Salariile reduse si TVA-ul crescut ii fac pe multi romani, in special functionari, să se indrepte pentru cumpărături către Serbia, unde alimentele sunt mai ieftine cu pană la jumătate din pret, notează ziarul austriac Die Presse, citat de Agerpres

Radu, un politist in varsta de 40 de ani de la Oravita, merge cu fetita sa de mana la piata din Varset (foto), oras situat la 60 de kilometri departare, in nordul Serbiei, unde alimentele sunt mai ieftine cu pana la jumatate fata de Romania. O data pe luna, politistul se deplaseaza din spatiul UE al bunastarii catre ''sala de asteptare'' a UE, Serbia, la facut provizii.

Tatal de familie povesteste despre "vremurile grele" prin care trece: ''Pana la reducerile de salarii ne descurcam, acum insa, desi sotia lucreaza, lipsurile se manifesta prin toate colturile", spune el.

Dat fiind ca ambii sunt functionari, lui Radu si sotiei sale le-au fost reduse vara aceasta salariile cu un sfert. Actualmente, salariul mizer al unui functionar in Romania ajunge la circa 230 de euro, releva Die Presse. FMI a obligat guvernul roman la masuri de austeritate dure, TVA-ul crescand si el la 24 la suta. De atunci, viata de zi cu zi in familia lui Radu a devenit prea scumpa. Reducerile salariale corespund, dupa spusele sale, ratelor de plata pentru creditele contractate, ceea ce il obliga sa negocieze din nou cu banca pentru scadente mai lungi si rate de plata mai reduse.

La Varset (Vrsac, in limba sarba), un kilogram de rosii costa 30 de dinari (28 de eurocenti), iar un sac de cartofi de zece kilograme 250 de dinari (2,40 euro), in timp ce in Romania se plateste dublu, explica Radu, concentrandu-se la cursul dinar-leu.

Citeste articolul integral pe jurnalul.ro

Foto: skyscrapercity.com

Codul Fiscal, modificat de 10 ori in 8 luni... Compania Petrom a scumpit benzina cu 6 bani pe litru...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x