Antena Căutare

Normele privind veniturile din activitati independente, publicate in M.O.

Normele metodologice de modi­fi­ca­re a prevederilor Codului Fiscal si de apli­care a prevederilor art. III din OUG 58/2010 au fost publicate marti in Mo­ni­to­rul Oficial.

Acestea stabilesc faptul ca per­soanele care realizeaza venituri din activitati independente, cu caracter re­pe­ti­tiv - lunar, trimestrial sau semestrial - trebuie sa plateasca contributii indi­vi­dua­le de asigurari sociale, de somaj si de sanatate.

De aceasta obligatie scapa doar persoanele care obtin ocazional aceste ve­nituri.

Schimbarile in legislatia fiscala afecteaza o serie de categorii pro­fesio­na­le, cum sunt jurnalistii, care sunt platiti pe contracte pe drepturi de autor. Lunar, acestia vor trebui sa plateasca in plus la stat contributii individuale care se ridica la 16,5% din sumele incasate, in conditiile in care plafonul de de­duc­ti­bilitate a fost re­dus de la 40% la 20%.

Baza lunara de cal­cul o reprezinta veniturile nete in­casate, in limita a cinci salarii medii brute pe eco­nomie.

Persoanele care incaseaza bani din activitati independente au obli­ga­tia de a depune cate o declaratie pri­vind asi­gu­rarea in sistemul public de pen­­sii, pen­tru somaj si de a incheia con­trac­­te de asi­gurare in sistemul public de sanatate.

Declaratiile de asigurare se de­pun o sin­gura data, pana pe data de 25 a lu­nii, pen­tru luna anterioara in care s-au rea­lizat ve­ni­tu­rile, la casa de pensii si, dupa caz, la agentia pentru ocuparea for­tei de munca.

Necomunicarea in­for­ma­tiilor solicitate de institutiile in cauza se poate sanctiona cu amenda de la 300 de lei la 600 de lei.

Nedepunerea declaratiilor de asigurare sau neanuntarea schim­ba­ri­lor inter­veni­te atrage aplicarea unor amenzi contra­ven­tionale de la 2.500 la 5.000 de lei.

Nor­mele metodologice nu explica exact mo­da­litatea de plata, ci doar ca sumele se vireaza separat pentru fie­care obligatie bu­getara. Contractele de asi­gurare ur­mea­­za sa fie adoptate de Ca­sa Nationala de Pensii si de Agentia Na­tio­nala pentru Ocuparea Fortei de Mun­ca in termen de sapte zile de la aparitia normelor in Monitorul Oficial.

Sursa: Financiarul

Nou val de scumpiri! Guvernul s-a angajat in fata FMI sa creasca tarifele unor companii, printre care CFR si Metrorex... BNR: Rata inflatiei se va plasa la finele anului la aproximativ 7,8%...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x