Antena Căutare

Oficial european: Bucurestiul trebuie sa pedepseasca mai sever fraudele cu fonduri UE

Romania trebuie sa pedepseasca mai sever fraudele cu fonduri europene, a declarat joi, pentru AFP, comisarul european pentru impozitare si uniune vamala, audit si antifrauda, Algirdas Semeta, in finalul unei vizite la Bucuresti.

"Am impresia ca s-a produs o stagnare a eforturilor de combatere a fraudelor in ultimele 18 luni. Sistemele de control trebuie intarite si autoritatile trebuie sa-i pedepseasca mai sever pe fraudatori, cand sunt descoperiti"


"Se pare ca exista o lipsa de angajament in mediul justitiei de a duce la bun sfarsit cazurile legate de abuzuri si utilizare inadecvata a fondurilor europene. Nivelul condamnarilor in urma unor astfel de anchete este prea scazut"
, a adaugat el.

Potrivit comisarului european, "in 73% dintre cazurile transmise de Oficiul european de combatere a fraudei (OLAF) intre 2008 si 2010, autoritatile romane nu au luat nicio masura".

"Este responsabilitatea statelor membre sa asigure urmarirea cazurilor de frauda si ca sanctiunile aplicate sunt suficiente pentru a descuraja astfel de acte. Nivelul de recuperare a fondurilor utilizate in mod ilegal este scazut", a mai spus Semeta, potrivit AFP.

Comisarul european a precizat ca autoritatile romane i-au dat asigurari ca "vor sa coopereze cu Comisia".

El a apreciat drept 'pozitiv' faptul ca a fost trimisa in parlament o lege privind baza legala a functionarii agentiei romane de combatere a fraudei (Departamentul pentru lupta antifrauda, DLAF) si si-a exprimat speranta intr-o 'adoptare si punere in aplicare rapida' a acesteia.

Algirdas Semeta a mai estimat totodata ca Bucurestiul a depus in ultimii ani eforturi pentru a spori controlul asupra utilizarii fondurilor europene si pentru a informa Comisia in legatura cu nereguli aparute.

Potrivit oficialului european, Romania a declarat 196 de cazuri de utilizare nereglementara a fondurilor europene de preaderare in 2009, dintre care 18 sunt banuite ca sunt fraude.

Aceste nereguli in utilizarea fondurilor de preaderare la UE se ridica la suma de 23 milioane de euro, pe 2010, a mentionat el, potrivit AFP.

sursa:Jurnalul.ro

Fiscul, pe urmele profesorilor: Dascalii trebuie sa declare daca ofera meditatii... Green City a intrat in insolventa si are la dispozitie 60 de zile pentru reorganizare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x