Antena Căutare

Petrom anunta profit record la noua luni si vanzari mai mari cu 23%

Grupul Petrom a raportat pentru primele noua luni ale anului un profit net de 2,921 miliarde lei (694,5 milioane euro), duble fata de perioada similara a anului trecut cand raportase un castig record si vanzari in crestere cu 23%, la 16,224 miliarde lei (3,857 miliarde euro), datorita pretului favorabil al titeiului si optimizarii activitatii operationale.


Profitul operational calculat inainte de deducerea dobanzilor si impozitelor (EBIT) a urcat in primele noua luni cu 87%, la 3,754 miliarde lei (892,6 milioane euro), de la 2,012 miliarde lei in perioada similara a anului trecut.

In trimestrul al treilea, grupul a obtinut un profit de 1,1 miliarde de lei, de la pierderi de 116 milioane lei in perioada de referinta din anul precedent, iar vanzarile au crescut cu 23,6%, la 5,9 miliarde lei, de la 4,8 miliarde de lei in perioada iulie-septembrie din 2010.

"In al treilea trimestru am continuat sa beneficiem de mediul favorabil al pretului la titei precum si de efectele pozitive ale programelor de management strict al costurilor si de imbunatatirea performantei operationale. Productia totala de hidrocarburi a Grupului a crescut usor fata de trimestrul trei al anului trecut. Reluarea cresterii in mai multe sectoare economice din Romania a impulsionat vanzarile noastre de carburanti si gaze. Cu toate acestea, pretul ridicat al titeiului a afectat, in continuare, marjele din segmentul vanzarilor cu amanuntul, in special, dar si marjele din rafinare, din cauza costurilor mai mari pentru titei", a declarat intr-un comunicat directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.

Pretul titeiului Ural a fost cu 45% mai mare in primele noua luni din acest an, fata de aceeasi perioada din 2010.

Petrom se va concentra in continuare pe centrala Brazi, care ar putea sa fie disponibila pentru inceperea operarii comerciale spre sfarsitul trimestrului patru, potrivit Marianei Gheorghe.

Contributia Petrom la profitul EBIT al OMV a crescut la 893 mil. euro

Profitul EBIT (inainte de dobanzi si taxe) al OMV a crescut cu 11% in primele noua luni fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 1,93 miliarde euro, contributia Petrom la rezultatul grupului urcand de aproape doua ori, la 893 milioane euro, potrivit raportului grupului austriac.

Vanzarile OMV s-au majorat cu 48% in perioada analizata, de la 16,68 miliarde euro la 24,7 miliarde euro, datorita cresterii pretului mediu al petrolului Brent cu 45% fata de nivelul din primele noua luni ale lui 2010.

Profitul net atribuit actionarilor OMV a crescut cu 3%, de la 832 milioane euro la 854 milioane euro.

Contributia Petrom la profitul EBIT al grupului OMV in primele noua luni ale acestui an a urcat cu 86%, de la 479 milioane euro la 893 milioane euro, se arata in raport.

Totodata, profitul inainte de dobanzi si taxe excluzand elementele exceptionale si efectele de inventar din rafinarii (clean CCS EBIT) al OMV a scazut cu 7% in perioada ianuarie-septembrie, de la 1,9 miliarde euro la 1,77 miliarde euro, desi contributia Petrom la acest rezultat a urcat cu 60%, de la 560 milioane euro la 895 milioane euro.

Rezultatul clean CCS EBIT, un indicator al profitului operational, exclude costuri exceptionale de 46 milioane euro (in scadere de la 296 milioane euro in primele noua luni din 2010) cauzate in principal de pierderea unei licente de explorare in Kazahstan si de costurile anticipate legate de inchiderea rafinariei Arpechim. Totodata, rezultatul exclude efecte pozitive de inventar din rafinarii de 208 milioane euro.

sursa: Fin.ro

FMI: "Economia mondiala risca sa fie prinsa intr-o spirala de incertitudine financiara"... Anuntul demisiei lui Berlusconi a dus la cresterea euro fata de dolar...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x