Antena Căutare

Petrom arunca sageti catre ministrul Ariton pentru esecul ofertei de pe bursa

Pretul cerut de autoritatile statului pe titlurile Petrom, situat cu doar 2-3% sub nivelul bursier, putea fi cerut de stat doar intr-un mediu financiar international neutru sau pozitiv si a fost prea mare fata de asteptarile investitorilor avand in vedere contextul international. Aceasta este explicatia oficiala pe care Mariana Gheorghe, directorul executiv al Petrom, cea mai mare si mai profitabila companie a tarii, a dat-o astazi pentru esecul vanzarii celor 9,84% din titlurile companiei, pe care Ministerul Economiei a vrut sa le dea pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

"In saptamana de dinaintea inceperii road-show-ului trei vesti pozitive au aparut: Grecia agrease un plan de austeritate care sa relaxeze pietele, Romania fusese promovata de agentiile de rating la categoria investment grade si situatia buna a companiei, respectiv pret bun la titei si rezultate bune. Din pacate, la doua zile, marti, s-a vehiculat ingrijorarea cu Italia sI Spania. Toate sentimentele pozitive pe care puteam sa le capitalizam au devenit mai palide. Al doilea motiv, intr-o astfel de piata, asteptarile investitorilor s-au schimbat, daca un discount de 2-3% era suficient intr-un mediu neutru, in acel moment, acea reducere nu a mai fost pe dorinta investitorilor", a declarat Mariana Gheorghe in conferinta de prezentare a rezultatelor financiare.

Intermediarii ofertei au propus un pret minim de 0,33 lei/actiune, cu 13% sub cotatia bursiera a actiunilor de la momentul respectiv, insa Executivul nu a fost de acord cu aceasta valoare.

Declaratia sa vine dupa ce Ion Ariton, ministrul Economiei, s-a laudat ca "a tinut de pret sI bine a facut". "Situatia nu este urgenta pentru noi, nu ne grabim sa vindem. Am tinut la pret. Vom relua procesul, pentru ca am pus un pret minim sub care noi nu vrem sa vindem", spunea Ariton in 22 iulie. De asemenea, premierul Emil Boc incerca si el sa dreaga busuiocul dupa esecul ofertei Petrom, spunand ca Romania nu este disperata sa vanda actiunile cu orice pret.

Vanzarea celor 9,84% din actiunile Petrom a fost un esec deoarece subscrierile nu au atins 80%, surse de pe piata de capital mentionand ca oferta a fost subscrisa doar intr-un grad de 50%. Brokerii, analistii si investitorii au dat atunci vina pe pretul prea mare cerut si perioada aleasa gresit.

Pentru cele 5,57 miliarde de actiuni oferite statul se gandea sa stranga 610 milioane de euro in cazul in care vanzarea s-ar fi facut la pretul maxim, situat cu 15% peste cotatiile bursiere, sI 485 de milioane de euro in cazul in care tranzactiile s-ar fi facut la pretul minim.

Petrom, profit-record de 417 milioane de euro in 6 luni


Potrivit bancii ruse Renaissance, Petrom face in 2012 un profit net de 800 de milioane de euro, dupa ce anul trecut a realizat unul de 520 milioane de euro.

In primele 6 luni ale acestui an, profitul net al grupului Petrom a fost de 1,744 miliarde lei (417 milioane euro), in crestere cu 15% fata de primul semestru al anului 2010, in vreme ce veniturile au crescut cu 23%, pana la 10,271 miliarde de lei (2,457 miliarde de euro), datorita pretului favorabil al titeiului. Compania a facut un profit net de 9,6 milioane de lei pe zi in fiecare zi din primul trimestru.

Profitul inainte de dobanzi si taxe (EBIT) al Petrom reprezinta 42% din cel de 1,37 miliarde de euro al grupului austriac OMV. In cifre brute, Petrom a contribuit cu 578 milioane euro, 42% din castigul total.

Tot articolul, in Jurnalul National

Afacerile televiziunilor europene, in scadere cu pana la 4% in S1... OTP ofera relaxarea platilor la creditele in franci elvetieni cu pana la 30%...
Ce dezvăluie manichiura despre personalitatea ta
Detalii fizice aparent nesemnificative pot oferi indicii despre felul de a fi al unei persoane....
Horoscopul zilei de 8 iunie 2023. Vărsătorii pot face o schimbare importantă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 8 iunie 2023 spune că nativii din zodia Vărsător au șansa să facă o...
Parteneri
Coșulețe de cartofi Duchesse cu ciuperci și legume
Catine.ro
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x