Antena Căutare

Piata bauturilor spirtoase: 60%, la negru!

Vanzarile ilegale de bauturi spirtoase s-au ridicat anul trecut la 700-750 milioane de euro, in timp ce piata legala a fost de numai 500 milioane de euro, conform datelor furnizate de patronatul de profil Garant. Asta inseamna ca evaziunea fiscala reprezinta peste 60% din consumul de bauturi spirtoase. O buna parte a acestei evaziuni se face prin retelele de supermarketuri.

Exista tot felul de promotii, prin care se ofera alcool la preturi foarte mici, chiar si sub pretul pe care-l reprezinta acciza. Tu, supermarket, nu te-ai intrebat cand a venit producatorul cu pretul de 5 lei/sticla daca nu face evaziune, cand stii cat este acciza? Atunci esti si tu complice", a declarat Romulus Dascalu, presedintele Garant, Organizatia Patronala a Industriei Alcoolului si Bauturilor Alcoolice.

Numarul de banderole fiscale pentru imbutelierea sticlelor (care arata consumul legal) a scazut de la 467 milioane in 2003 la 151,5 milioa¬ne in 2009 si la 136 milioane in 2010.

Vestea rea este ca si in acest an contrabanda cu alcool este in floare, pentru ca metodele evazionistilor s-au perfectionat. „Acest an a inceput catastrofal, suntem disperati", a declarat Dascalu. Acesta a precizat ca in primele doua luni din 2011 numarul banderolelor s-a redus la 9 milioane, de la 17 milioane in perioada ianuarie-februarie 2010.

Membrii Garant estimeaza ca statul a pierdut anul trecut 598 milioane de euro numai din neplata accizei. Dascalu a adaugat ca in intervalul 2003-2010 bugetul de stat a pierdut din accizele la alcool si bauturi alcoolice 3,3 miliarde de euro, la care se adauga alte 1,2 miliarde de euro, pierderi din TVA. Astfel, rezulta ca bugetul a inregistrat o gaura totala de 4,5 miliarde de euro, ca urmare a pietei negre a alcoolului, in ultimii sapte ani.

In aceste conditii, rand pe rand, societatile de profil care platesc corect taxele catre stat s-au inchis si au lasat fara locuri de munca 7.000 de oameni.

„Numarul membrilor patronatului Garant, care genereaza 99% din vanzarile legale, s-a redus de la 150, in perioada 2002-2003, la 23.

Totodata, in aceasta perioada, numarul fabricilor de spirtoase a scazut de la 140 la 7", a declarat Dascalu. Pentru a preintampina noi falimente, reprezentantii Garant au cerut institutiilor statului sa ia masuri impotriva companiilor din domeniu care fac evaziune fiscala, insa aceste firme isi vad in continuare de treaba nestingherite.

Mecanismul utilizat de „baieti destepti" din industria alcoolului presupune acumularea de datorii la plata accizelor si autoprovocarea insolventei, lichidarea stocurilor prin vanzarea sub pretul accizei, obtinerea ulterioara a autorizatiei de antrepozit fiscal autorizat pe alta firma, repetarea procesului evazionist pe o alta societate, obtinerea de banderole fiscale in complicitate cu angajati din administratiile fiscale.

In aceste conditii, patronatul a avansat mai multe propuneri pentru combaterea evaziunii, printre care se numara cresterea eficientei controalelor in verificarea comertului ilegal, respectarea procedurii de acordare a banderolelor fiscale si masuri legislative foarte dure privind vanzarea produselor sub costuri si fara colectarea accizelor sau a celorlalte taxe, inclusiv pentru distribuitori si punctele de desfacere.

In plus, Garant solicita modificarea si imbunatatirea legislatiei privind insolventa si evidentierea de ANAF a accizelor pe categorii de produse.

Sursa: Jurnalul National

RATB ar putea deveni societate comerciala, pentru a putea accesa fonduri UE... CNADNR, robinetul de 19 mld. € al clientelei portocalii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x