Ca urmare a crizei datoriilor suverane ce au impins Grecia in bratele celui mai scazut rating din lume "CCC", calificativ acordat de agentia internationala de evaluare Standard & Poor's si marilor banci elene National Bank of Greece, EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank si Piraeus Bank - toate prezente si in Romania, pe piata locala au inceput sa circule diferite scenarii potrivit carora subsidiare ale bancilor elene ar putea deveni in perioada urmatoare tinte de achizitie. Astfel, analistii bancii japoneze Nomura estimau ca bancile grecesti ar putea ajunge in situatia de a-si vinde subsidiarele din Romania pentru a face rost de capital, iar banca americana de investitii JP Morgan a mers mai departe avansand ideea ca Banca Nationala a Romaniei, ar putea prelua subsidiarele bancilor elene si sa le revanda ulterior daca "sanatatea" bancilor - mama ar impune o retragere din Romania si din alte piete, ipoteza respinsa de BNR, in conditiile in care statutul sau de functionare nu permite participarea cu capital direct sau indirect la nici o societate comerciala decat cu exceptii clar prevazute de lege.
Mai mult, unii jucatori din piata cu apetit pentru achizitii se uita si spre bancile grecesti, care detin pozitii puternice in Romania, in acest moment cota bancilor elene in piata bancara ajungand la circa 30%.
Reprezentantul Piraeus Bank Grecia insa afirma ca tocmai criza datoriilor suverane din Grecia a dus la o schimbare graduala a strategiei bancii, care acum se orienteaza catre cresterea profitabilitatii in pietele internationale, unde rolul - cheie este jucat de Romania, in conditiile in care acum este mult mai greu sa faci profit in piata elena.
"Un alt efect semnificativ al crizei din Grecia este nivelul scazut de profitabilitate al operatiunilor grecesti, din cauza maririi provizioanelor. Acest lucru a schimbat gradual focusul dinspre activitatile locale catre cele derulate la nivel international. Obiectivul pe termen mediu al Piraeus Bank este de a obtine un nivel sustenabil de profit din operatiunile internationale, rezultate atat din venituri nete din dobanzi si din activitatile generatoare de fee, precum si din cresterea eficientei operationale si provizioane mai mici, pe masura ce economia regiunii isi revine", explica Ilias Milis, seful operatiunilor internationale ale Piraeus Bank Grecia.
El adauga ca "in acest context, Piraeus Bank Romania a fost intotdeauna, iar criza nu a schimbat acest lucru, un generator de profit al operatiunilor internationale ale Grupului. Este usor de dedus ca operatiunile romanesti au jucat un rol cheie pentru intregul Grup, si fara niciun dubiu ca Piraeus Bank va continua sa sustina acest lucru in cea mai buna varianta posibila".
Altfel spus, Romania devine acum o piata vitala pentru Piraeus Bank, o piata care ar putea salva nu doar profitul grupului, ci ar putea fi o "poarta" pentru finantari mai ieftine daca luam in calcul ca Romania tocmai a redobandit statutul de "investment grade", ceea ce indica o atractivitate mai mare pentru investitori decat piata greceasca.
Piata bancara din Romania s-a confruntat in ultimii doi ani cu o prabusire a activitatii de creditare, ca efect direct al crizei economice, care a lovit puternic in puterea de cumparare pe segmentul mass market. Astfel, bancile s-au vazut nevoite sa isi stopeze strategiile de expansiune ale retelelor in retail si sa treaca la operatiuni de eficientizare si restructurare, unele institutii de credit luand masuri de inchidere a unor unitati si de reducere a personalului. Mai mult, focusul in buna masura a trecut pe atragerea de noi clienti la depozite, in timp ce activitatea de creditare a inceput sa isi revina incepand cu a doua parte a anului trecut, in special pe zona de corporate finance. De asemenea, bancile au continuat sa se uite cu atentie la calitatea portofoliilor de credite si pentru a-si reduce expunerea in zona activelor neperformante si-au constituit provizioane adecvate si au trecut la operatiuni de curatire a bilanturilor prin externalizarea unor pachete de credite cu risc mai ridicat.
Ultimele date disponibile pe piata indica la finele anului trecut, sistemul bancar local a trecut pe pierdere, iar activele bancilor s-au redus la 80 mld. Euro, BCR (controlat de austriecii de la Erste), BRD SocGen (aflata in proprietatea francezilor de la SocGen) si Raiffeisen (subsidiara locala a grupului austriac) fiind pe primele trei pozitii dupa cotele de piata.
Piraeus Bank Group in cifre
Active totale de 56,6 mld. Euro
Profit net de 2 mil. Euro
Volum credite 37 mld. Euro
Volum depozite 28,7 mld. Euro
872 de locatii (din care 360 in Grecia)
13.155 angajati
Valoare bursiera la zi 994,6 mil. Euro (pe bursa din Atena)
Sursa: Piraeus Bank Grecia
Nota: Datele sunt in conformitate cu standardele international e de contabilitate (IFRS) si sunt valabile pentru sfarsitul lunii martie a acestui an.
Piraeus Bank Romania in cifre
Active totale de 2,24 mld. Euro
Profit inainte de taxe de 6,16 mil. euro
Volum credite 1,47 mld. Euro
Volum depozite 1,32 mld. Euro
Raportul credite - depozite de 111,8%
Indicele de solvabilitate de 17,23%
Sursa: Piraeus Bank Romania
Nota: Datele sunt exprimate in conformitate cu standardele locale de contabilitate (RAS) si sunt valabile pentru finele lunii martie a acestui an.
Cine este Piraeus Bank
Piraeus Bank, a patra banca elena ca marime, a intrat in Romania in anul 2000, prin achizitia Pater Bank de la Budapest Bank, care a luat atunci decizia de a se retrage de pe piata locala. In 2003, grecii fac un pas spre diversificarea portofoliului de servicii financiare si infiinteaza Piraeus Leasing, iar in 2006 fac o miscare similara prin infiintarea Piraeus Insurance - Reinsurance Broker. In paralel, banca isi extinde operatiunile prin crestere organica, domolita in 2009 insa de criza financiara si implicit de caderea activitatii de creditare, centrul de greutate al operatiunilor mutandu-se pe extinderea bazei de deponenti.
In 2010, Piraeus Bank Romania isi muta sediul central in Piata Victoriei intr-o cladire de birouri de 15 etaje, aflata in proprietatea grupului grecesc in urma unei investitii de 20 mil. Euro.
Pe de alta parte, subsidiara locala a grupului bancar elen atrage fonduri proaspete cu care sa-si sustina operatiunile. Astfel, Piraeus Bank Romania a semnat un acord de imprumut prin care sa atraga 90 mil. euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), un alt aport de capital important venind din partea bancii - mama, in valoare de 13 mil. Euro.
La finele anului trecut, Piraeus Bank cu o retea de 187 de locatii, un personal de peste 1.900 de angajati si cu un portofoliu de peste 350.000 de clienti sufla in ceafa Top 10 banci de pe piata dupa active, cu o cota de piata de circa 2,7% si un profit net de aproximativ 20 mil. Euro, inregistrat in conformitate cu standardele internationale de contabilitate (IFRS).
In primul trimestru al acestui an, subsidiara locala a grecilor a facut un profit inainte de impozitare de 6,16 mil. Euro (pe standarde romanesti de contabilitate), in grafic cu bugetul stabilit. In aceeasi perioada, grupul Piraeus a inregistrat un profit net de numai 2 mil. Euro, din cauza cheltuielilor facute cu provizioanele.
Activele Piraeus Bank Romania au crescut cu 8% fata de primul trimestru al anului trecut pana la 2,24 mld. Euro. Volumul total al imprumuturilor a scazut cu 6% in aceeasi perioada de referinta pana la 1,47 mld. Euro, pe fondul reducerii activitatii de creditare si al ajungerii la maturitate a altor credite din portofoliu. In paralel, sursele atrase de banca (depozitele) au avansat cu 11% pana la 1,32 mld. Euro la finele lunii martie. Indicatorii financiari prezentati sunt raportati in conformitate cu standardele romanesti de contabilitate (RAS).
Raportul credite - depozite la finele primului trimestru a ajuns la 111,8%, in timp ce indicele de solvabilitate era la finele aceluiasi interval de 17,23%.
Banca Nationala a Romaniei a venit in repetate randuri cu asigurari ca subsidiarele bancilor elene sunt solide, nivelurile de lichiditate si de solvabilitate ale acestora indeplinind standardele cerute de banca centrala. In plus, reprezentantii BNR au precizat recent ca subsidiarele bancilor cu capital grecesc sunt monitorizate saptamanal.
La nivel de grup, Piraeus Bank Grecia a incheiat bilantul din 2010 cu un profit net de 4 mil. Euro la active de 57,7 mld. Euro. In primul trimestru al acestui an, grupul bancar elen si-a redus activele pana la 56,6 mld. Euro, in timp ce profitul net a ajuns la 2 mil. Euro, pe fondul cheltuielilor facute cu provizioanele. Grupul Piraeus avea la sfarsitul lunii martie 13.155 de angajati si o retea de 872 de locatii, din care 360 in Grecia si 512 in strainatate (Romania, Bulgaria, Albania, Serbia, Ucraina, Egipt, Cipru, prezenta si in central financiare globale Londra si New York). La aceeasi data, grupul avea in portofoliu credite in valoare de 37 mld. euro si depozite de 28,7 mld. euro.
Piraeus Bank a fost fondata in 1916 de un grup de armatori greci, iar intre 1976 si 1991 a trecut in mana statului grec pe vremea cand Piraeus Bank facea parte din grupul Emporiki Bank. In decembrie 1991, Piraeus Bank a fost privatizata, fiind preluata de catre un grup de investitori condus de Michalis Sallas, care ocupa pozitia de presedinte al bancii. Pe bursa de la Atena, Piraeus Bank are o capitalizare de piata de circa 994,6 mil. euro la cotatia de astazi a actiunii, in jurul valorii de 0,87 euro per titlu.
Citeste integral interviul cu Ilias Milis, Deputy Managing Director al Piraeus Bank Group
1) Care sunt schimbarile concrete in strategia Piraeus Bank fata de Romania dupa ce Grecia a aprobat noul plan economic pentru a-si reduce deficitele? Ce impact va avea asupra operatiunilor din Romania?
Pentru a intelege mai bine cum criza actuala din Grecia afecteaza strategia Piraeus Bank in Romania, este important sa prezentam un scurt background al cresterii grupului in Europa de Sud - Est. Piraeus Bank s-a numarat printre primele banci care s-au extins in Europa de Sud - Est in anii '90, respectiv anii 2000, pe fondul unor relatii de business stranse intre Grecia si tarile vecine. Aceasta extindere a fost asigurata prin crestere organica, combinata cu achizitii atent selectate de banci mici, usor de integrat, cu portofolii "curate". Subsidiarele internationale din Romania, Bulgaria, Albania, Serbia si-au extins cota de piata si au urmat trendul din sectorul bancar. Criza financiara internationala care a izbucnit in cursul anului 2007 a avut un impact semnificativ asupra economiilor din Europa de Sud - Est; recesiunea a fost puternica in 2009 si 2010, ceea ce a facut ca mai multe tari in care Piraeus este prezenta sa ceara ajutorul Fondului Monetar International, al Bancii Mondiale si al Uniunii Europene. In final, decizia de a sustine aceste economii s-a transformat intr-o cooperare voluntara solida intre banci mari si bancile centrale cu scopul de a mentine nivelurile de finantare in anumite tari din regiune. Acest tip de cooperare este cunoscut sub numele de "Initiativa Viena", iar Piraeus Bank a participat la ea atat in ceea ce priveste implicarea in piata din Romania, cat si in cea din Serbia.
Criza datoriilor suverane a Greciei, care a aparut in ultimele luni ale anului 2009, a complicat situatia. Ca membru al Initiativei Viena, Piraeus Bank si-a mentinut expunerea pe Romania, dar ca efect al situatiei din Grecia, Piraeus Bank s-a concentrat pe imbunatatirea graduala a nivelurilor de lichiditate si deci pe intarirea capitalurilor subsidiarelor sale din Europa de Sud - Est, atat Romania cat si celelalte piete. Reducerea raportului dintre volumul de credite si depozite a jucat un rol - cheie, iar Piraeus Bank Romania si-a imbunatatit treptat profilul de lichiditate in piata si continua sa faca asta.
Mai mult, criza a intensificat eforturile de a ajustare si de a fi atenti la calitatea portofoliului de credite al Piraeus Bank Romania, cu scopul de a proteja bilantul. Acoperirea activelor neperformante prin asigurarea de provizioane adecvate a fost sustinuta la niveluri de prudentialitate.
Astazi, grupul Piraeus Bank se concentreaza pe cresterea productivitatii in toate pietele internationale in care activeaza, prin atragerea de clienti noi si cross selling, cat si prin eficientizarea activitatii, redesenarea fluxului sau de tranzactii, reducerea riscului operational si remodelarea retelei sale de retail.O chestiune de o importanta aparte ramane atingerea unor rezultate foarte bune in termeni de customer service; noi nu ne concentram pe marime, ci pe calitate.
Un alt impact semnificativ al crizei din Grecia este nivelul scazut de profitabilitate a operatiunilor elene, care se datoreaza cresterii semnificative a cheltuielilor cu provizioanele. Acest lucru a produs o mutare graduala a focus-ului de la operatiunile locale (cele de pe piata din Grecia - n.r.) catre cele derulate in pietele internationale. Obiectivul Piraeus Bank pe termen mediu este de a obtine un nivel sustenabil de contributie la profit din zona operatiunilor international, ce rezulta atat din veniturile nete din dobanzi si din activitatile generatoare de fee, cat si din cresterea eficientei operationale si provizioane mai mici pe masura ce economia regiunii isi revine.
In acest context, Piraeus Bank Romania a fost intotdeauna un generator de profit pentru operatiunile internationale ale grupului, iar criza nu a schimbat acest lucru. Este usor de dedus ca operatiunile romanesti au jucat un rol cheie pentru intregul Grup, si fara niciun dubiu, ca Piraeus Bank va continua sa sustina acest lucru in cea mai buna varianta posibila.
2) Ati analizat posibilitatea vanzarii operatiunilor pe care le aveti in vreuna din pietele in care activati acum? Daca da, puteti sa ne dati mai multe detalii? Ati fost contactat de potentiali cumparatori in ceea ce priveste Piraeus Bank Romania - daca da, de catre cine, au deja operatiuni in Romania?
Piraeus Bank este un investitor strategic pe termen lung in pietele din Europa de Sud - Est; aceasta a fost principala ancora a strategiei noastre si asa va ramane: Romania este o piata mare, cu perspective pozitive, iar Piraeus Bank Romania poate sa joace un rol semnificativ. Operatiunile noastre din Romania sunt o componenta atat de importanta pentru grup si sunt o baza atat de solida pentru cresterea sa viitoare, incata vanzarea Piraeus Bank Romania nu a fost niciodata considerata o optiune.
3) Ce masuri ati luat in Romania ca urmare a situatiei disperate in care se afla Grecia?
Situatia pentru un conducator nu este niciodata disperata. Sunt solutii si cu cat dedicam eforturi mai mari pentru solutii strategice si tactice, cu atat vom avea rezultate mai bune. Schimbarea graduala de strategie care a avut loc in Romania am discutat-o la una dintre intrebarile precedente.
Totusi, noi credem ca este important sa clarificam de ce situatia din Grecia nu a devenit "disperata". In primul rand, este vorba despre un pachet - suport de 110 mld. Euro, ce a fost alocat statului grec, din care o parte deja l-a primit. In al doilea rand, pana acum Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Centrala Europeana au aratat un sprijin consistent pentru tara, dupa ce Grecia a aprobat cu succes programul economic. In al treilea rand, guvernul a pus la punct planuri concrete care, chiar daca cu dificultate, sunt in plina desfasurare. In al patrulea rand, este o incercare larga pe plan international de a implementa un nou plan, care acum urmeaza sa fie finalizat.
4) Ce masuri si ce tinte concrete a cerut Banca Nationala a Romaniei pentru Piraeus Bank Romania in contextual ultimelor evolutii din Grecia? Banca Nationala a Romaniei supervizeaza sistemul bancar local foarte eficient, si in ultima vreme, acorda o atentie speciala bancilor grecesti, in mod evident datorita situatiei crizei datoriilor suverane din Grecia. Cum Piraeus Bank Romania este unul dintre jucatorii semnificativi din sistemul bancar si este strict controlat in ceea ce priveste nivelul sau de lichiditate, profilul de risc sau rata de adecvare a capitalului (indicatorul de solvabilitate). Piraeus Bank Romania isi mentine un profil de activitate bancara prudenta.
In plus, BNR, cum am spus si mai inainte, conduce un proces de supervizare consistent si foarte eficient. In acest context, nu a fost insa nici o solicitare speciala ori vreo cerere exceptionala.
Citeste si Antena3
Foto: novinite.com