Antena Căutare

Presedintelui Bancii Centrale a Elvetiei si-a dat demisia

Demisia neasteptata a presedintelui Bancii Centrale a Elvetiei, Philipp Hildebrand, a apreciat francul la maximul ultimelor patru luni in raport cu euro, insa acesta nu a trecut de plafonul de 1,2 franci pe euro impus de banca centrala, potrivit Financial Times.

Moneda elvetiana a ajuns la un curs de 1,2106 franci pe euro la 14:30 , inainte de a reveni usor pana la 1,2138 franci pe euro.

Hildebrand si-a anuntat luni in mod neasteptat demisia de la conducerea bancii, cu efect "imediat" , dupa ce scandalul tranzactiilor valutare in care a fost implicata sotia sa i-a afectat reputatia, transmite AFP. Hildebrand urmeaza sa prezinte intr-o conferinta de presa "mai multe documente", se arata intr-un comunicat al bancii centrale.

Presedintele Bancii Elvetiei a fost chemat luni pentru o audiere de o comisie parlamentara cu privire la tranzactia valutara controversata efectuata de sotia sa la scurt timp inainte ca banca centrala sa ia cea mai importanta decizie de anul trecut, plafonand cursul francului.

Seful bancii centrale incearca sa combata acuzatiile de insider trading aparute dupa ce un angajat al bancii Sarasin, prin care lucreaza familia oficialului, a "scurs" detaliile privind o tranzactie efectuata de sotia guvernatorului catre avocatul unui adversar politic al acestuia.

Kashya Hildebrand a schimbat pe 15 august 400.000 de franci elvetieni in 504.000 de dolari, iar trei saptamani mai tarziu Banca Elvetiei, sub conducerea lui Hildebrand, a plafonat cursul la 1,2 franci pe euro pentru a opri aprecierea in raport cu dolarul si euro, venind astfel in sprijinul exportatorilor. Suma in dolari a fost ulterior reconvertita in franci cu un profit de peste 60.000 de franci. Intre timp, profitul obtinut a fost donata in scopuri caritabile.

Foto:globalpost.com

Rusii de la Alro ameninta ca inchid combinatul... Nereguli la Tarom: Angajatii din strainatate au beneficiat ilegal de tichete de masa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x