Antena Căutare

Pretul aurului va creste cu 23% in acest an, cel al argintului cu 37%

Analistii cred ca, in general, materiile prime vor continua sa se scumpeasca si in cursul acestui an. In prima zi de tranzactionare din 2011 la Bursa din Londra, uncia de aur de 31,10 grame a fost cotata cu 1.405,50 $ si cu 1.048,88 euro. Daca metalul galben s-a mentinut deasupra pragului simbolic de 1.400 $, el a afisat totusi un recul de 4,75 $ si de 6,22 euro fata de cursul din 31 decembrie 2010.


Analistii afirma, la unison, ca 2010 a fost anul materiilor prime. Atat metalele de baza, cat si cele pretioase s-au scumpit, pretul la cereale, in special cel al graului, a crescut pana la valori-record, tendinta urmata de zahar, bumbac etc. Vinovate au fost instabilitatea economica si financiara la nivel mondial, inundatiile care au afectat mari tari agricole sau incendiile care au devastat Rusia. Ploile torentiale care s-au abatut, la inceputul acestui an, asupra Australiei au provocat importante pagube materiale, evaluate, de unii, la 0,6% din PIB-ul tarii. O estimare aproximativa, evident. Oricum, se spune ca inundatiile ce au scos din functiune o mare parte din exploatarile miniere din statul Queensland vor genera o adevarata explozie a pretului la carbune, riscand sa perturbe serios aprovizionarea planetei cu acest carburant. Nu trebuie uitat ca acest stat din nord-estul Australiei furnizeaza jumatate din necesarul mondial de carbune pentru industria siderurgica. Potrivit analistilor IHS Global Insight, respectivele mine realizeaza o productie anuala de 90 mil. tone. Evitand previziunile, expertii nu au exclus valori-record pentru pretul la carbune cel putin in prima jumatate a acestui an.

Previziuni diferite pentru metalul galben

In ceea ce priveste metalele pretioase, Tom Kendal, de la Credit Suisse Group AG, cel ale carui prognoze pentru 2010 s-au dovedit cele mai corecte, afirma ca in 2011 pretul aurului va atinge 1.630 $/uncie, adica o scumpire de 18%. Anul trecut, valoarea metalului galben a afisat un progres de 26%, cu un record de 1.422,50 $/uncie si scurte incursiuni pana aproape de 1.450 $/uncie. Kendal spune ca in 2011 inves¬titorii vor con¬tinua sa caute valori de refugiu pentru a se proteja in fata instabilitatii financiare din Europa. In plus, expertul crede ca in SUA si China cererea la aur va marca o certa revi¬gorare in urmatoarele 12 luni. Exista insa si alte puncte de vedere. Astfel, rezultatele unui sondaj realizat de agentia Bloomberg arata ca in 2011 pretul aurului se va majora cu 23% si ca vedeta absoluta a metalelor pretioase va fi argintul, care va creste cu 37%. Mai prudenti, analistii bancii americane Morgan Stanley anticipeaza o scumpire a aurului de numai 9% in 2011. Pretul zincului va spori, la randul lui, cu 21%, cel al aluminiului cu 11,9%, al nichelului cu 11,8%. Experienta anului care a trecut a aratat insa ca deseori analistii s-au inselat in previziunile lor legate de evolutia pretului la materiile prime. Factori aparent inofensivi, precum declaratii politice sau diferite miscari sociale, au schimbat mersul lucrurilor intr-o directie absolut imprevizibila.
Numerosi factori de influenta

O trecere in revista a pietei materiilor prime:

Bumbac: +10,5%

Recoltele destul de scazute din SUA asociate cu o cerere puternica din partea industriei au aruncat in aer pretul la bumbac, care a progresat cu peste 100% intr-un an. Analistii Morgan Stanley cred ca in 2011 scumpirea va continua, cu 13%.

Paladiu: +85%

Revigorarea industriei auto, datorita, in mare parte, primei de casare, precum si evolutia buna a industriei tehnolo¬giilor avansate au antrenat scumpirea acestui metal pretios. Pentru 2011 se anunta insa un recul, in conditiile in care sectorul auto nu va mai beneficia de niciun ajutor guvernamental.

Cauciuc: +79%


Criza politica din Tailanda, important producator de cauciuc, conjugata cu o oferta structurala anemica au impins preturile in sus. Rezultatul: +79% pe an, pentru a atinge, in decembrie, 515 centi/kg.

Cafea: +69%


Cu toate ca sezonul ciclonic nu a fost de o intensitate aparte, uraganul Thomas a redus productia in America Centrala si a antrenat o crestere a pretului la boabele de cafea.


Grau: +47%

Seceta din Rusia, recoltele proaste din Brazilia si Argentina, investitiile speculative au determinat o majorare a preturilor la grau cu 47%. Pentru 2011, analistii prevad o revenire la normal cu o reducere substantiala.

Nichel: +40%


Inainte de a cobori la 24.000 $/tona, nichelul a urcat la 27.500 $/tona. Totusi, la nivelul anului trecut, avansul inregistrat a fost de 40%. O crestere alimentata de tensiunile privind aprovizionarea cu acest metal. Performanta din 2010 este insa departe de recordul din 2007, de 50.000 $/t.


Zahar: +16%

Seceta din Brazilia a determinat aceasta crestere, tendinta care se va mentine si pe parcursul acestui an, avansul fiind estimat la 11%.

Leul, la cea mai inalta cota din ultimele 3 luni... 371,4 milioane de lei pentru cresterea sigurantei pe DN 1...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x