Antena Căutare

Romania a importat gaze cu circa 15% mai ieftine in ultima luna

Preturile gazelor de import s-au redus cu aproximativ 480 de dolari mia de metri cubi in luna februarie, in Romania, in conditiile in care se ajunsese la un maxim de 540-560 de dolari, in prima luna a acestui an.

Potrivit surse din sectorul energetic, citate de Hotnews, reducerea preturilor este consecinta schimbarii din partea Gazprom a formulei de calcul. Gazprom a revizuit formula de calcul in urma presiunilor puternice venite din partea clientilor sai europeni. De altfel, chiar astazi Gazprom a anuntat ca a redus cu circa 10% pretul contractual la livrarile de gaze pentru unii consumatori europeni.


Producatorul de gaze naturale Romgaz Medias a importat in februarie cu 40% mai multe gaze naturale, pentru a acoperi cererea in crestere cauzata de temperaturile scazute, tendinta care se va mentine pana la sfarsitul lunii.

"Daca la inceputul lunii Romgaz avea planificata pentru clienti livrarea a 71 milioane metri cubi zilnic, ca urmare a temperaturilor scazute s-a procedat la suplimentarea cantitatilor din import cu circa 40%", se arata intr-un comunicat al companiei de stat, citat de Mediafax.

Din cauza cresterii cererii de gaze naturale pe fondul temperaturilor scazute din luna februarie, Romgaz a crescut continuu importul de gaze.

Din cauza cresterii cererii de gaze naturale pe fondul temperaturilor scazute din luna februarie, Romgaz a crescut continuu importul de gaze. Potrivit companiei, in perioada 10-12 februarie s-a importat cu 5 milioane metri cubi mai mult, iar incepand cu 17 februarie, pana la finele lunii, Romgaz urmeaza sa importe inca 22 milioane metri cubi suplimentar. Practic, fata de programul lunii februarie, Romgaz va importa cu 27 milioane metri cubi mai mult decat programarea initiala.

Consumul de gaze naturale in Romania a atins la 1 februarie un record istoric, respectiv 72,7 milioane metri cubi zilnic, situatie care a dus la majorarea importurilor de gaze.

Romania importa gaze prin companii intermediare de la grupul rus Gazprom, precum si de la companii din vestul Europei, prin conducta Arad-Szeged (Ungaria).

GfK: Peste 35% din telefoanele mobile vandute sunt smartphone-uri... Comisia Europeana intrerupe platile pentru Romania prin Programul POSDRU...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x