Potrivit surse din sectorul energetic, citate de Hotnews, reducerea preturilor este consecinta schimbarii din partea Gazprom a formulei de calcul. Gazprom a revizuit formula de calcul in urma presiunilor puternice venite din partea clientilor sai europeni. De altfel, chiar astazi Gazprom a anuntat ca a redus cu circa 10% pretul contractual la livrarile de gaze pentru unii consumatori europeni.
Producatorul de gaze naturale Romgaz Medias a importat in februarie cu 40% mai multe gaze naturale, pentru a acoperi cererea in crestere cauzata de temperaturile scazute, tendinta care se va mentine pana la sfarsitul lunii.
"Daca la inceputul lunii Romgaz avea planificata pentru clienti livrarea a 71 milioane metri cubi zilnic, ca urmare a temperaturilor scazute s-a procedat la suplimentarea cantitatilor din import cu circa 40%", se arata intr-un comunicat al companiei de stat, citat de Mediafax.
Din cauza cresterii cererii de gaze naturale pe fondul temperaturilor scazute din luna februarie, Romgaz a crescut continuu importul de gaze.
Din cauza cresterii cererii de gaze naturale pe fondul temperaturilor scazute din luna februarie, Romgaz a crescut continuu importul de gaze. Potrivit companiei, in perioada 10-12 februarie s-a importat cu 5 milioane metri cubi mai mult, iar incepand cu 17 februarie, pana la finele lunii, Romgaz urmeaza sa importe inca 22 milioane metri cubi suplimentar. Practic, fata de programul lunii februarie, Romgaz va importa cu 27 milioane metri cubi mai mult decat programarea initiala.
Consumul de gaze naturale in Romania a atins la 1 februarie un record istoric, respectiv 72,7 milioane metri cubi zilnic, situatie care a dus la majorarea importurilor de gaze.
Romania importa gaze prin companii intermediare de la grupul rus Gazprom, precum si de la companii din vestul Europei, prin conducta Arad-Szeged (Ungaria).