Antena Căutare

Romanii in razboi cu bancile: sfaturi pentru a nu fi pacalit de banca!

Romanii au ajuns disperati: nu mai inteleg nimic din modul cum le calculeaza bancile ratele, iar cand factura creste au o singura solutie - sa dea bancile in judecata. Si chiar castiga in instanta cei mai multi dintre ei. Asta pentru ca de foarte multe ori bancile citesc legile pe diagonala si din coltul in care le convine, iar legea apara clientul.



Daca in contract se mentioneaza dobanda de referinta, sau ca aceasta se poate modifica in functie de fluctuatia pietei, creditul este unul cu dobanda variabila. Astfel este eliminat comisionul de rambursare in avans, iar clientul trebuie sa ajunga la un acord cu institutia bancara pentru modul in care se calculeaza dabanda. Banca poate pastra un singur comision in acest caz, cel de administrare, daca acesta exista in contract si inainte. Daca acesta apare la alte valori decat cele de la semnarea contractului, atunci este o interpretare abuziva a legii.

Comisionul de risc nu mai este permis si el trebuie eliminat. Daca acesta apare sub un alt nume, este din nou ilegal.

Creditele variabile sunt cele mai bune. Romania este o piata in dezvoltare. Este normal ca, pe masura ce piata din Romania se maturizeaza, costurile sa scada. Chiar daca banca nu ii notifica pe clienti ca dobanda ar trebui sa scada, acestia trebuie sa ceara micsorarea costurilor.

Singura cale pentru clienti de a se apara in fata abuzurilor bancilor este de a sti foarte bine continutul contractului. Multe banci au spus clientilor ca nu este cazul sa se prezinte la institutie pentru ca regulile contractului sunt stabilite de banca. Este incorect. Celebra formula "Banca isi rezerva drepturile de a modifica costurile" nu mai poate fi folosita. Este ilegal!

Conform legii, clientul nu este obligat sa fie de acord cu schimbarile din contract, iar toata comunicarea dintre cele doua parti trebuie sa fie in scris, pentru a putea fi folosita in cazul unui proces.

Clientii trebuie sa studieze atent ofertele bancilor, pentru ca astfel ii obliga pe bancheri sa vina cu oferte cat mai bune.



20 de luni de guvernare Basescu-Boc: dezastru generalizat in economie... Romanii imprumutati cer bancilor sa aplice le fie reduse dobanzile...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x