Antena Căutare

20 de luni de guvernare Basescu-Boc: dezastru generalizat in economie

Romania se afla in al doilea an de recesiune economica Veniturile populatiei au scazut, TVA a fost majorata de la 19% la 24%, Guvernul a contractat un imprumut extern de 19,95 miliarde de euro; mai mult de jumatate din suma a fost deja cheltuita, fara rezultatele asteptate.

Timp de 20 de luni, de cand a fost numit prim-ministru al Romaniei, fostul primar de Cluj, Emil Boc, si-a incalcat constant angajamentele luate la inceput de mandat. Si nu vorbim neaparat de cei peste 1.500 km de autostrada promisi ca vor fi construiti pana in 2012, ci de obiec tive realizabile.

De exemplu, Boc promitea ca va asigura „un mediu reglemen tator sanatos, predictibil, care sa permita anticiparea si planificarea activitatilor agentilor economici". In realitate insa, deciziile publice cu impact asupra mediu lui de afaceri au fost luate peste noapte, iar cel mai bun exemplu este majorarea TVA prin ordonanta de urgenta. Guvernul a incalcat astfel chiar legislatia in vigoare care prevede ca orice modificare adusa Codului Fiscal intra in vigoare dupa minimum sase luni.

Cuvinte frumoase gasim si in programul de guvernare pe care PDL l-a prezentat in campania electorala din 2008. Un intreg capitol era dedicat competitivitatii si mediului de afaceri, iar printre promisiuni se afla si „diminuarea rolului statului in economie prin simplificarea legislatiei, diminuarea birocratiei si a poverii fiscale".

Sub guvernarea PDL, veniturile populatiei vor inregistra o crestere semnificativa, promiteau democrat-liberalii. „Castigul salarial mediu brut in anul 2012 va fi de 905 euro, respectiv de 3.023 de lei, cu o crestere nominala de 75% comparativ cu nivelul inregistrat in anul 2008 (de 1.730 de lei). De asemenea, pensia medie va fi de 405 euro in anul 2012", se precizeaza in documentul amintit. Intre timp, contextul s-a schimbat, iar guvernul a gasit vinovatul pentru nerespectarea acestor promisiuni: criza economica globala.

sursa foto: Intact Images

Citeste intreg articolul pe financiarul.com

Creste pretul biletelor de tren si de metrou... Romanii in razboi cu bancile: sfaturi pentru a nu fi pacalit de banca!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x