Românii plătesc, în prezent, pe energia electrică, un preț record, cel mai mare din ultimii doi ani. Preţul, la bursă, a ajuns la 507 lei pe megawat oră, cu 2 lei mai mult faţă de vârful istoric înregistrat în ianuarie 2017, iar costurile vor fi resimțite în următoarele luni.
Ca să acopere consumul intern de 9.000 MW, România importă energie din ţările vecine. Asta deşi, în teorie, România poate să producă 24.000 de megawati pe oră. Însă, potrivit Ministerului Energiei, 8.000 sunt indisponibili din motive administrative. Iar din cei 16.000 care rămân, ţara noastră produce aproximativ 8.000 de MW.
Dumitru Chisăliță, analist: „Sunt capacități tehnologice, adică avem apa suficientă în baraje, există o capacitate suficient de mare din perspectiva resurselor de vânt, de soare. Ele trebuie adaptate cu condiţiile din an, asta face ca față de acea capacitate tehnologică, capacitatea operațională reală să fie mult mai mică.”
Preţul energiei din România este cel mai ridicat din Europa. Este cu 17 euro peste cel din Ungaria şi de două ori mai mare faţă de cel din Slovacia şi Cehia, ţări interconectate cu ţara noastră.