Antena Căutare

Sarkozy si Merkel il baga in sedinta pe Papandreou: Grecia jongleaza cu viitorul nostru

Cu toate ca liderii zonei euro au explicat foarte clar ca vor face tot posibilul ca Grecia sa nu intre in faliment, acordandu-i un ajutor financiar fara precedent, elenii se joaca cu rabdarea si viitorul intregii Uniuni Europene. Primul ministru al Greciei, Papandreou a anuntat ca masurile de austeritate propuse de liderii europeni vor fi acceptate, insa numai in urma unui referendum.

Cum a fost primita vestea referendumului grecesc pe pietele internationale

Dupa o relativa calmare a apelor pe bursa, si cateva zile consecutive de crestere, pietele s-au prabusit din nou la aflarea vestii ca Grecia accepta masurile de austeritate numai in urma unui referendum. Acest lucru i-a speriat teribil pe investitori, care au retras sume uriase de pe piata. Grecia jongleaza cu viitorul intregii Uniuni Europeene, fiind constienta ca un posibil faliment al Greciei ar putea duce la destramarea UE.


De ce sunt grecii tentati sa spuna "pas" planului de salvare

Comoditatea si "dolce far niente" sunt cele doua caracteristici ale poporului elen de care vor trebui sa se descotoroseasca daca vor accepta masurile de austeritate ale europenilor. Care sunt schimbarile la care ar urma sa fie supusi elenii:

· varsta de pensionare va creste de la 61, la 65 de ani

· TVA-ul va creste de la 19, la 23%

· vor creste taxele si impozitele pe case si locuinte

· pensionarii care au venituri mai mari de 1000 de euro vor suferi taieri de 20%

· accizele pe alcool, tutun si produse de lux vor creste cu o treime

· salariatii din sectorul public vor avea salariile taiate cu 20%

Care este problema referndum-ului?
Membri coalitiei din Grecia se tem ca acest referendum pune in joc soarta Greciei ca stat cu drepturi depline al Uniunii Europeene.

Lantul slabiciunilor. Ce se va petrece daca Grecia va parasi zona euro?

Analistii economici se tem ca daca Grecia va intra in default, falimentul bancilor pe care Grecia le are pe intinsul UE va duce la prabusirea intregului sistem pus la punct de zona euro. Totul este ca un joc de domino - bancile sunt dependente unele de altele, iar falimentului unui stat al zonei euro ar duce la prabusirea tuturor pieselor din joc.

Daca Grecia va iesi din zona euro ce se va intampla cu moneda unica?

Economistii se tem ca acesta va fi sfarsitul euro. Daca Grecia va iesi din "joc", pietele isi vor intoarce privirea spre Portugalia, Italia, Spania si chiar Franta si le vor cere acestora sa isi plateasca fiecare banut din datoria externa. Acest lucru ar duce la falimentarea bancilor acestor state, si ar lasa guvernele fara vreo putere de decizie sau actiune. Distrugerea UE ar duce la o recesiune pe plan mondial.

Sursa: Antena3

Foto: Intactimages / EPA

Grecia: Guvernul a aprobat "referendumul austeritatii"!... Se ieftinesc convorbirile telefonice. Vezi cu cat!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x