Antena Căutare

Spalare de bani si delapidare: SOV, trimis in judecata in dosarul FNI

Sorin Ovidiu Vintu (SOV) a fost trimis in judecata in dosarul privind devalizarea Fondului National de Investitii (FNI), fiind acuzat de spalare de bani si instigare la delapidare.

Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au finalizat cercetarile si au dispus, prin rechizitoriu, punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a lui Sorin Ovidiu Vintu, aflat in prezent in inchisoare pentru o alta cauza.

Dosarul are ca fundament de plecare cercetarile efectuate de catre organele judiciare in dosarele penale referitoare la devalizarea Fondul National de Investitii (FNI), Banca Agricola (BA), Banca de Investitii si Dezvoltare - BID si Banca Romana de Scont, asa cum au fost completate dupa infirmare, a precizat Parchetul instantei supreme, informeaza Mediafac.

"In urma analizei asupra actelor de urmarire penala efectuate, parte dintre ele finalizate prin pronuntarea unor hotarari judecatoresti definitive, s-au stabilit punctele de convergenta, care se situeaza pe urmatoarele paliere: activitatile ilicite au fost derulate prin intermediul societatilor comerciale membre ale Grupului "Gelsor" (Gelsor SA, SOV Invest SA, Imobiliar Network SA, Vintu Sorin Ovidiu Company SRL, Gelsor IT SA etc.), detinute si administrate, prin persoane interpuse, de Vintu Sorin Ovidiu; principalul beneficiar al sumelor de bani constituite in prejudicii aduse bugetului de stat si/sau companiilor avand capital de stat a fost Vintu Sorin Ovidiu; succesiunea faptelor de natura infractionala cercetate in dosarele penale are o consistenta interna puternica, redata atat prin congruenta metodelor si persoanelor avute in vedere, cat si prin dependenta faptelor de contextul creat prin diverse mijloace de Vintu Sorin Ovidiu", au precizat procurorii.

Potrivit probelor administrate in cauza, Sorin Ovidiu Vintu, dupa luna aprilie 2003 si pana in prezent, cunoscand ca suma de 23.572.104 de lei, echivalentul a 6.765.234 de dolari la data prabusirii Fondului National de Investitii provine din savarsirea infractiunilor de inselaciune comise in frauda investitorilor FNI, a dobandit, detinut si folosit bunuri imobile, fapta ce intruneste elementele constitutive ale infractiunii de spalare a banilor.

Totodata, procurorii arata ca "este de domeniul evidentei" faptul ca Sorin Ovidiu Vintu "a avut reprezentarea imprejurarilor esentiale ale cauzei" si a acceptat faptul ca prin actiunile sale va contribui la ascunderea infractionala a sumelor de bani devalizate din FNI, "in scopul imbogatirii fara justa cauza".

Suma de 7.289.406 de dolari, stabilita la data prabusirii FNI, supusa procesului de spalare a banilor urmeaza sa fie confiscata de la Sorin Ovidiu Vintu, se mai arata in comunicatul citat.

Victor Ponta: Adriean Videanu, in intelegere cu Dan Diaconescu, incearca sa acopere fraudele PDL la Oltchim ... Videanu ii da replica lui Ponta: Prin incompetenta, Guvernul Ponta nu a facut altceva decat sa puna pe butuci Oltchim ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x