Antena Căutare

Tabloul dezastrului: Inflatia se duce spre doua cifre, deficitul comercial se adanceste

Rata anuala a inflatiei din luna septembrie, de 7,77%, a crescut in conformitate cu asteptarile pietei, care indicau niveluri cuprinse intre 7,3%-7,9%. Potrivit datelor prezentate ieri de Statistica, preturile de consum au crescut, in medie, cu 0,5% fata de luna precedenta, dupa ce avansasera cu 0,2% in august. Cea mai ampla crestere s-a inregistrat pe segmentul bunurilor alimentare, de 0,82%.

Inflatia anuala a urcat in septembrie la 7,77%, un nou maxim al ultimilor doi ani, de la 7,58% in august, dupa ce preturile de consum au crescut cu 0,56% fata de luna precedenta. Un nivel mai ridicat al inflatiei a fost inregistrat in august 2008, cand preturile au raportat o crestere anuala de 8,02%.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, scumpiri semnificative s-au inregistrat in cazul painii, legumelor, uleiului, oualor, transportului prin CFR si combustibililor. Comparativ cu luna decembrie, indicele preturilor de con­sum s-a situat in septembrie la 106,25. Astfel, in primele noua luni marfurile alimentare s-au scumpit cu 3,87%, cele nealimentare cu 8,44%, iar tarifele servi­ciilor au avansat cu 5,47%.

Pe componente, preturile au crescut cu 0,82% la marfurile alimentare si cu 0,34% pentru marfurile nealimentare, iar tarifele serviciilor au avansat cu 0,62%.

In categoria marfurilor alimentare, cresteri de peste un punct procentual ale preturilor au fost inregistrate la „paine, produse de franzelarie si specialitati" (1,02%), „legume si conserve de legume" (3,67%), „ulei, slanina, grasimi" (3,95%), „branza - total" (1,24%) si „oua" (5,89%).

Scumpiri semnificative ale subca­te­goriilor au fost raportate la cartofi (7,42%), ulei comestibil (4,66%) si la mierea de albine (1,15%).

Pe segmentul servicii, modificari mai importante au avut loc la preturile pentru apa, canal si salubritate (1,89%), dar si pentru transportul urban (1,19%) si cel prin CFR (2,93%). In categoria marfurilor nea­limentare au avut loc putine modificari de preturi sem­nificative, respectiv numai la carti, ziare, reviste (1,15%) si combustibili (1,39%).

UniCredit: Temperari pana la finele anului

In opinia economistului-sef al UniCredit Tiriac, Rozalia Pal, cresterea preturilor produselor alimentare a fost determinata de evolutia sezoniera a productiei agricole, care s-a plasat sub nivelul cererii pietei.

„Desi cresterea preturilor in septembrie a fost mai ampla decat in luna precedenta, ne asteptam ca inflatia sa se tempereze pana la finalul anului, cand estimam ca rata anuala va cobori la 7,3%", afirma Rozalia Pal.

Totodata, aceasta arata ca la cresterea preturilor in septembrie a contribuit si deprecierea monedei nationale comparativ cu august.

„In urmatoarele luni, nu ne asteptam la o depreciere semnificativa a leului, insa exista inca riscuri de amplificare a ratei inflatiei din cauza cresterii in continuare a preturilor volatile, adica ale produselor alimentare, si a cursului de schimb", adauga economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank.

Un analist vede 10% in decembrie

Pe de alta parte, profesorul universitar dr. Constantin Ciutacu este de parere ca inflatia la finele anului va depasi 10%. „In statisticile oficiale nu veti vedea mai mult de 7,5%, insa inflatia anuala reala in decembrie 2010 va depasi 10%, in special ca urmare a scumpirilor inregistrate de produsele alimentare, cum ar fi lapte, oua, carne si mai ales produsele de panificatie, unde tona de grau a depasit 200 de dolari", explica acesta.

In opinia sa, guvernul, FMI si Comisia Europeana au tot interesul ca inflatia sa fie cat mai mica pentru a nu fi judecate din perspectiva masurilor de austeritate convenite.

„De ce nu face Europa experiente pe tari buge­tare mult mai mari, cum sunt Spa­nia, Grecia sau Irlanda? Acolo discutam de salarii lunare de 1.000 de euro si de ajutoare de somaj ce ajung tot la 1.000 de euro/luna.

In schimb, masurile de austeritate se aplica la salariile noastre lunare, de 100 de euro, care mai sunt si reduse cu 25%. Traim intr-o minciuna in materie de inflatie. Daca inflatia ar fi prea mare, atunci salariile si pensiile ar trebui ajustate, iar guvernului nu-i convine", conchide profesorul Constantin Ciutacu.

Sursa: Financiarul

Decizie CCR: Salariile bugetarilor trebuie sa creasca cu 25% de la 1 ianuarie 2011... FMI: Romania are cel mai scazut nivel de trai din UE...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x