Antena Căutare

UE pregateste migrarea institutionala in cladiri verzi. Romania are nevoie de 4,2 mil. mp de birouri

In prima faza, masura este obligatorie pentru sediile in care isi desfasoara activitatea autoritatile statului. Romania are nevoie de 4,2 milioane mp de birouri pentru a se conforma viitoarei obligatii. Efortul financiar depaseste 12,6 miliarde de euro.

In maximum trei ani, legislatia europeana privind cladirile verzi va fi foarte dura, ajungand pana la obligarea tuturor institutiilor publice si bancilor comerciale sa ocupe imobile certificate drept cladiri verzi, spune Nicoleta Radu, Agency Director GVA Asco Properties, membru al RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors).

In prezent, in cladirile care adapostesc institutii ale statului sau de interes public lucreaza, potrivit ultimelor date ale Institutului National de Statistica (INS), aproximativ 200.700 de salariati.

Pentru mutarea intregului personal al acestor institutii in cladiri realizate conform principiilor constructiilor sustenabile, piata ar tre­bui sa ofere cla­diri verzi to­ta­lizand aproxi­ma­tiv 4,2 milioane mp GLA (Gross Lettable Area) sau circa 100 de cladiri de biro­uri cu suprafata medie inchi­ria­bila de 42.000 mp fiecare, po­tri­vit calculelor realizate de „Fin.ro".

Necesarul de spatii de birouri s-a facut pe baza indicelui Space utilisation standard per worker calculat de DTZ pe plan mondial, care arata ca la nivelul Capitalei spatiul mediu utilizat de un salariat la birou este de aproximativ 21 mp GLA (8,59 mp net).

Tot articolul, in Financiarul

Criza arunca orasele mici intr-o cursa pentru supravietuire... Nemtii si britanicii se lupta pe actiunile Oltchim...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x