Antena Căutare

Criza arunca orasele mici intr-o cursa pentru supravietuire

Un raport realizat de expertii Societatii Academice din Romania (SAR) releva ca unul din zece romani se va confrunta in urmatorii ani cu o criza de supravietuire, locuitorii oraselor mici si mijlocii fiind expusi unor pericole majore care le afecteaza serios nivelul de trai.

Previziunile noastre depasesc estimarile oficiale, care evalueaza exclusiv zonele defavorizate si in curs de restructurare oficial declarate ca atare dupa 1989. Realitatea trista e ca sunt foarte multe orase de acest tip in Romania si in plus, inca asistam la dezvoltari exagerate ale unor comunitati noi, care vor avea probleme intr-un orizont de timp mai lung: de mediu, de perspective economice si sociale. Astazi, unul din zece romani traiesc in asemenea zone cu probleme", a declarat Sorin Ionita, reprezentant SAR si coordonator al raportului.

Printre zonele cu grad de risc ridicat regasim foarte multe orase monoindustriale aparute in jurul exploatatiilor miniere, stimulate sa creasca in perioada industrializarii fortate. Cercetatorii SAR dau ca exemplu Moldova Noua si Balan. Sunt insa si comunitati dependente de alte industrii energofage care au fost subventionate masiv de stat. Aici regasim Victoria din judetul Brasov sau Zimnicea din judetul Teleorman.

Analiza facuta de SAR arata ca in actualele conditii economice, multe dintre asezarile de acest tip au intrat pe o panta descendenta in ceea ce priveste natalitatea si conditiile de viata locala, toate acestea fiind legate intr-un cerc vicios. Ele se confrunta si cu grave probleme de poluare, rezultat al tehnicilor invechite folosite in procesele industriale si din aceasta cauza nu pot deveni atractive din punct de vedere turistic. In plus, evetualele proiecte de ecologizare ar insemna costuri masive.

Toti acesti parametrii cumulati indica faptul ca orasele respective s-au dezvoltat pe baze nesustenabile . La infiintarea lor s-a acordat prea putina atentie cererii existente pe piata sau tendintelor economice la nivel global. Schimbarile economice si restructurarile industriei din anii '90 au avut un impact puternic asupra procesului lor de dezvoltare, la nivel socio-economic, al serviciilor sociale, dar si uman si afectiv.

Tot articolul, in Saptamana Financiara

Foto: Intactimages

Ungaria a rascumparat de la rusi cei 21% din MOL... UE pregateste migrarea institutionala in cladiri verzi. Romania are nevoie de 4,2 mil. mp de birouri...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x