Antena Căutare

UPDATE! Fondul Proprietatea, listat la Bursa: Actiunile au incheiat sedinta la 0,645 lei

Incepand de astazi, Fondul Proprietatea (FP) este listat la Bursa de Valori din Bucuresti. Fondul are actiuni in valoare de 3,6 miliarde de euro, la peste 80 de companii de stat, majoritatea din sectorul energetic. Valoarea nominala a unei actiuni este de 1 leu, dar actiunile FP au deschis prima sedinta de tranzactionare de la Bursa de Valori Bucuresti la un pret de 0,602 lei, pe un rulaj de 23 milioane de actiuni. Dupa primele 15 minute ale sedintei, tranzactiile cu actiunile FP insumau peste 36 milioane de lei, pe un rulaj cu circa 0,43% din titlurile Fondului.

UPDATE 19.00: Actiunile FP au incheiat prima sedinta de tranzactionare la un pret de 0,645 lei/actiune. Pe parcursul sedintei, pretul a oscilat intre 0,602 si 0,675 lei/actiune, speculatorii care au cumparat titlurile de pe piata gri avand posibilitatea sa-si dubleze sau chiar sa-si tripleze investitiile.

UPDATE: Tranzactiile cu titlurile Fondului Proprietatea au depasit 2% din capitalul social al fondului, dupa primele cinci ore de tranzactionare. Au fost transferate actiuni in valoare de 43,3 milioane euro, reprezentand un volum de 283 de milioane de actiuni, adica 2,05% din capitalul social al fondului, ceea ce este atipic, potrivit analistitlor, pentru piata romaneasca. Evolutii similare au mai inregistrat doar SIF-urile.


Abia dupa cinci ani de la infiintarea sa, FP a ajuns, in sfarsit, sa-si atinga scopul pen­tru care a fost creat: despagubirea per­soa­nelor care au fost desproprietarite abuziv in timpul regimului comunist.

Chiar daca acesti fosti proprietari au primit teoretic despa­gu­birea in actiuni FP in aceasta perioada, valorificarea titlurilor s-a facut de cele mai multe ori dificil sau chiar deloc, fiind preferata mai degraba varianta „pastrarii la saltea" decat birocratia „pietei gri". Din martie 2008 au fost permise tranzactii cu actiunile FP prin contracte de cesiune, la preturi cu­prin­se in­tre 0,1 si 0,56 lei/actiune, mult sub valoarea no­mi­na­la, la care a fost calculata despagubirea.

Cu toate ca de astazi se vor realiza tranzactii cu actiunile FP la BVB mai transparent si mai lesne pentru investitori, fostii proprietari ar putea sa fie in continuare dezamagiti pentru ca pretul din primele sedinte de tranzactionare este posibil sa nu se ridice la nivelul asteptarilor.

Cotatia probabila ajunge la 0,6 lei/actiune, cu alte cuvinte, mult sub valoarea nominala. Cu toate acestea, impactul listarii Fondului la BVB va fi unul pozitiv atat pentru piata de capital autohtona, cat si pentru economia Romaniei in ansamblul ei. Prin portofoliul detinut, FP va atrage cu siguranta atentia investitorilor straini catre Bursa romaneasca, determinand un efect de contagiune si pentru alti emitenti importanti din prim-planul bursier. In plus, lichiditatea pietei este de asteptat sa se dubleze sau chiar sa se tripleze, in conditiile in care vor intra mai multi bani in piata.

Evolutia lunara a pretului actiunilor FP pe piata gri (2007-2010)

Pana la listarea Fondului Proprietatea la Bursa, tranzactiile cu actiunile FP s-au realizat direct intre cumparatori si vanzatori, prin contracte de cesiune. Dupa semnare, aceste contracte sunt notificate Depozitarului Central, institutia care a pastrat registrul actionarilor FP si care a inregistrat transferul de proprietate.

Pe parcursul tranzactiilor OTC, pretul actiunilor FP a urmat, in general, evolutia pietei de capital. S-a constatat o crestere in prima jumatate a anului 2007, de la aproximativ 0,40 lei/actiune pana la un maxim de aproximativ 0,62 lei/actiune in luna iunie 2007, dupa care preturile au scazut continuu, pana la un minim de aproximativ 0,1 lei/actiune in noiembrie-decembrie 2008, urmand criza pietelor de capital.

De la acest moment, pretul s-a inscris pe o tendinta ascendenta, iar in trimestrul II din 2010 sa urmeze corectia generala a pietelor de capital, ajungandu-se in decembrie 2010 la pretul mediu 0,50 lei/actiune.

Tot articolul, in Financiarul

Petrom si Rompetrol scad pretul carburantilor... Guvernul face economii la drumuri si autostrazi. Bugetul pentru infrastructura este la fel ca in 2010...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x